Anslagstavla

Skriv på anslagstavlan

 1. På lördag är det dags för vårens sträckskådningsdag på Järvafältet vid 30-meterskärret. Aktiviteten börjar vid 8:00 och kommer att pågå till 11:00, men det är naturligtvis fritt att komma tidigare och gå senare. JOK kommer att ha duktiga sträckskådare på plats bl.a. Mats Weiland.
  Mot bakgrund av Coronaepidemin kommer särskilda regler gälla för aktiviteten. För det första ska man bara komma om man känner sig helt frisk. Då sammankomster över 50 personer inte är tillåtna kommer eventuella tillkommande personer över 50 st vid samma tidpunkt att ombedas återkomma vid en senare tidpunkt då några närvarande har lämnat. Inget delande av kikare eller tuber kommer att organiseras av JOK och rekommenderas inte heller att andra gör. Avståndet mellan personer på plats kommer att vara minst två meter. Styrelsen har bekräftat med lokalpolisen att arrangemanget kan genomföras med dessa åtgärder.
  Inom styrelsen är vi glada över att vi trots omständigheterna kan genomföra en vad vi hoppas fin sträckskådningsaktivitet och hoppas på fint väder, stor uppslutning av såväl skådare som fåglar.
  Ulf Svahn
  För styrelsen

 2. Beslut med anledning av Coronaepidemin.
  Med anledning av den pågående Coronaepidemin och myndigheternas rekommendationer har styrelsen fattat nedanstående beslut angående verksamheten inom JOK.
  All aktivitet som sker inomhus eller som kräver gemensam transport i bilar ställs in tills vidare. All aktivitet som sker utomhus fortsätter som planerat tills vidare. För utomhusaktiveter krävs att deltagarna är fullt friska och att inget delande av tuber eller kikare inom JOK: s regi sker.
  Detta innebär att uggleexkursionen v. 13 ställs in medan exempelvis sträckskådningen den 4 april genomförs.
  Nya beslut kan komma att tas i takt med att nya information och nya rekommendationer kommer. Bästa sättet att hålla sig uppdaterad är att titta på anslagstavlan på JOK: s hemsida.
  Ulf Svahn
  Ordförande

 3. Nu på tisdag den 3 mars kl. 19.00 kommer JOK: s ordförande emeritus och författare till boken om Färnebofjäderns nationalpark Stig Holmstedt till JOK: s innekväll i Naturskolans lokaler vid Väsby gård. Stig kommer att prata om Färnebofjäderns nationalpark och sin nya bok. Den rikt illustrerade boken kommer dessutom att finnas till försäljning. Ta chansen nu att få en ordentlig introduktion till detta unika område som dessutom har en lång tradition med JOK. Efter föredraget kommer det att bli kaffe med dopp som vanligt.
  Hjärtligt välkomna!
  Ulf Svahn

 4. Hjärtligt Välkomna till Naturkaféet!
  Söndag 16 februari ansvarar JOK för Naturkaféet vid Väsby Gård.
  Vi som fixar fikat denna gång är Elisabeth, Gunnar S och Kerstin N
  Vi öppnar 10:45 (c:a) och stänger 15.
  Hjärtligt välkomna!

 5. Välkomna till Naturkaféet!
  Söndag 9 februari ansvarar JOK för Naturkaféet vid Väsby Gård.
  Vi som fixar fikat denna gång är Tina, Rigmor, Orvar och Karin.
  Vi öppnar 10:45 (c:a) och stänger 15.
  Hjärtligt välkomna!

 6. I morgon söndag 2 februari kl 10.00 blir det vandring runt Råstasjön med Hasse Ivarsson. Det är inte vinter men Hasse lurar ut godbitarna ändå.
  Samling vid den stora parkeringsplatsen i närheten av tennishallen, dvs nordvästra hörnet av Råstasjön, i korsningen av Råsta strandväg och Sjövägen.
  Ingen föranmälning och ingen kostnad.
  Välkomna
  Ulf Svahn

 7. Ingrid Stenman
  Söndagsvandring 26 januari
  Årets första söndagsvandring med Bengt Sundberg kring Väsby gård började storstilat med Domherrar gulsparv entita sparvhök redan inpå knuten vid naturskolan. Därefter hade vi som var ett 35 tal skådare redan på nedvägen till sjöängen en överflygande havsörn. Väl där spanade vi in tallbit högt upp i trädtopparna. ett 25 tal arter fick vi ihop när vi dessutom varit en tur till Båtsmanstorp. därefter gemensamt fika och artgenomgång

 8. Årsmötet genomförs tisdagen den 11 februari kl 19:00 i Naturskolans lokaler vid Väsby gård. De som har anmält sin mejladress till medlemsregistret kommet att få ut agendan och verksamhetsberättelsen i två separata mejl med agendan utskickad idag 16 januari, och verksamhetsberättelsen utskickad den 4 februari. Ett mindre antal verksamhetsberättelser kommer att finns på plats på årsmötet.
  Efter förhandlingarna blir det sedvanlig årskavalkad med fika och semla.
  Välkomna

 9. Medlemsavgiften 2020.
  154 personer har redan betalat in medlemsavgiften för 2020. Vi ser fram emot fler i januari. Glöm inte att skriva namn och gärna mejladress om ni inte vet att vi redan har den på talongen. Vi har hittills fått in 5 inbetalningar som vi inte kan härleda då namn saknas.

 10. Nu är programmet uppdaterat med exkursionen till Färnebofjärdern 14 – 15 mars. En klassiker som återkommer i JOK: s regi med Stig Holmstedt som exkursionsledare. För anmälan se programmet.
  Hälsningar
  Ulf Svahn

 11. Hej,
  då JOK-bladet har kommit ut idag förlängs anmälningstiden till nyårsplocket till 31 december. Det finns fortsatt några platser kvar. Först till kvarn gäller.
  Hälsningar
  Ulf Svahn

 12. @Mats Karlén
  Det stämmer nog. Hörs oftast i från kranarna vid vägbygget över järnvägen vid Lunda, men också från andra ställen, exempelvis höghusen i Hjulsta, för att ta några ställen nära Spånga jag hört den sedan i våras. Men den har varit runt i vidare kretsar, och kan säkert ha hittat högt belägna platser i själva Spånga med, exempelvis studenthusbygget vid Lidl.

 13. Jag tror att jag precis hörde en berguv i Spånga, kan det stämma?

  Mvh
  Mats Karlén
  Tel: 070 85 85 876

 14. Årets sista söndagsvandring med Benke gick mot Bögs gård där tallbitarna väntade på oss. Solidariska fåglar som lät oss kolla och fota en lång stund. När dom drog iväg fortsatte vi mot Ravalen där vi bl a såg sångsvan och storskrake.
  Efter glögg, tillbehör och pepparkakor gick vi som vanligt mot fiket för kaffe och mackor.
  Totalt var vi 18 deltagare som såg 30 arter.
  Stort tack till alla för en verkligt trevlig tur.

 15. Tyvärr kollisionsvarning söndag 24 nov:
  kl 9.00 sista ordinarie söndagsvandringen för hösten med Benke
  kl 10.00 Råstasjön runt med Hasse
  kl 11.00 fiket Väsby gård
  Undra på att en ibland blir lite kluven.

 16. Hej alla JOKare och ni andra!
  I morgon, söndag 17/11, ansvarar JOK för Naturkaféet vid Väsby Gård.
  Tag en paus i novemberkryssandet och kom och fika med oss – nån gång mellan kl 11 och 15 (häng gärna på låset – vi brukar vara klara att servera vid 10.30)!
  Vi som gör kaffe och mackor m.m. är Elisabeth, Orvar och Karin
  Välkomna!!

 17. I morgon, söndag 10/11 har JOK ansvaret för Naturkaféet vid Väsby Gård.
  Hjärtligt välkomna mellan kl. 11 och 15!
  Vi som fixar kaffe och mackor i morgon är Orvar, Anki och Elisabeth.

 18. Innekväll på ONSDAG!
  Kvällens föredragshållare är Jan-Eric Hägerroth som skall berätta för oss om handeln med fåglar och ägg.
  Ingen i landet har nog bättre kontroll än Jan-Eric Hägerroth om det handlar om handeln med levande fåglar och ägg samt äggsamling. Han fungerar som sakkunnig inte bara till den svenska polisen, utan även till våra grannländer. Det handlar om en grov brottslighet som omsätter stora pengar. Jan-Eric skall ge oss denna kväll vad det handlar om och ge några exempel.

  Efter föredraget bjuder klubben på kaffe med dopp.

  Tid: ONSDAGEN 6 november, kl 19.00
  Plats: Naturskolan, Väsby gård på Järvafältet

 19. Idag tänder jag ett ljus för Olle Bernard på hans födelsedag! Saknar dig mycket!

 20. Vi var 14 tappra fågelskådare som gav oss ut i regnet på söndagsvandringen med Bengt. Trots regnet lyckades vi få ihop 23 arter 🙂
  Redan på Väsby gård lyckades vi få se tre Tallbitar en hane och två honor. Vandringen gick ner mot kaffepasset sen genom skogen mot båtsmanstorpet och avslutades som vanligt med fika på Naturkafeet.
  Under vandringen fick vi se bland annat se bergfinkar, sidenssvansar, skata, kungsfågel, nötskrikor, gulsparv och självklart visade korpen upp sig vid Väsby gård.
  Vid Bögsgård fick de flesta av oss se en stor flock med steglitsar som kalasade på resterna från solrosorna.

 21. Med över 40 personer som kom till sträckskådningsdagen på 30-meters måste man konstatera att det finns intresse. Nu är det dags för den andra dagen på söndag den 6 oktober på Gåseborg. Även det med en skicklig sträckskådare, Dag Lanerfeldt, närvarande. Aktiviteten börjar 9.00 men det finns personer där betydligt tidigare ca 7. Grillmöjlighet finns för den som vill grilla korv. En kul möjlighet inte minst för barnfamiljer.
  Vägbeskrivning!
  Kommunalt går det buss( buss 553V och 553H ) från Jakobsbergs station mot Hummelmora, kliv av hållplats Skulpturvägen och gå ca 200meter till Vattenverksvägen (553V i bussens färdriktning H-bussen gå bakåt.) Därifrån tar man promenad ca 1km i ca 15 min för att ta sig till Hummelmora parkering Vattenverksvägen 9.

  Från parkeringen är det välskyltat mot Gåseborg följ bara gångvägen ner utefter Hummelmora hage, när hagstaketet tar slut följer man vandringsleden upp till höger över skogen, det finns en skylt där mot Gåseborg och Sandviks gård. Gå förbi Sandviks gård fortsätt gångvägen rakt fram uppåt när vandringsleden svänger vänster upp i skogen och övergår till stig gå rakt fram och upp på berget.

  Välkomna!!!

 22. Söndagsvandring 29 september.

  Dagens vandring gick genom Barsäll med kungsfågel och tofsmes. Vidare mot Djupan där kattugglan satt och väntade på oss. Såg sovande ut men säkert hörde den oss. På väg upp mot Älgkärrstippen hördes bl a stenknäck. Uppe från tippen sågs dubbeltrast, gråhäger och korpar.
  Det mest oväntade dök upp när dom flesta av oss var på väg hem. En entita, en gransångare i busken vid fiket och en sädesärla på taket till ladugården.
  22 deltagare och 36 arter

 23. Innekväll på tisdag 1 oktober

  Vi gästas av Peter Hunger, en globetrotter och färdledare på Äventyrsresor. Denna kväll tar han med oss till Mellanamerika. Resan börjar i Panama där en kryssning börjar, som tar oss till Costa Rica. Vi tar oss sedan upp i Costa Ricas regnskogar och högländer och upplever ett färgsprakande fågel-och djurliv.

  Tid: Tisdagen den 1 oktober kl 19.00

  Plats: Naturskolan vid Väsby gård på Järvafältet

  Föreningen bjuder på kaffe med dopp efter föredraget

 24. MEJLADRESSER
  Hej alla medlemmar,
  mot bakgrund av snabb och effektiv kommunikation, låg kostnad, m.m. vill vi gärna ha in mejladresser från er medlemmar. Idag saknar vi mejladresser från ungefär hälften. Alla kanske inte har, eller inte vill, vilket naturligtvis respekteras. Ni som har och kan tänka er att dela med er av den till oss är välkomna att göra det. Skicka den i så fall via kontaktrubriken till vänster och där till ordförande.
  Under rubriken Om Klubben till vänster framgår JOK: s arbete med GDPR-förordningen.
  Hälsningar
  Ulf Svahn
  Ordförande

 25. I morgon, söndag 22/9, har JOK ansvaret för
  Naturkaféet vid Väsby Gård.
  Hjärtligt välkomna mellan kl. 11 och 15!
  Vi som fixar kaffe och mackor i morgon är Elisabeth, Rigmor, Gunvei och Karin.

 26. Dags för den första av två sträckskådningsaktiviteter som JOK arrangerar nu på söndag 22 september med start kl. 9.00. Den första är vid 30-meterskärret och sker i samarbete med Järfälla kommuns initiativ “Järfällas naturpärlor”. JOK kommer att vara på plats från 08.00.
  Idag onsdag var det en bra dag med bl.a. 4 blå kärrhökar och över 500 sädgäss. Vi hoppas på mer på söndag.
  Välkomna

 27. Hej Ellenor! Tranor syns dagligen vid sjön liksom hägrar och andra stora “farliga” fåglar som kan tuta på dig 😀 .
  @övriga: jag hittar inte järva på artportalens “fyndplatser”. Ska det vara så?

 28. Vi såg två tranor vid Säbysjön. Vi tog en fikapaus vid en äng/hage med utsikt över våtmark med väldigt hög vegetation. De var upprörda och “skrek” på oss. De höll till i det höga gräset. När vi först såg en var den ca 100 meter bort, vi tittade i kikare. Sedan närmade sig en annan och varnade oss, den var som närmast ca 50 meter. Vi gick givetvis därifrån. Jag undrar om det är vanligt med tranor vid Säbysjön? Blev väldigt förvånad över att se en!

 29. sett vid tornet: Sök: roller pigeons, tumbler pigeons, tumlare duvor. Hittat efter tips på Birmingham rollers från Johan.

 30. Hej! Idag 07.06 fågeltornet, säbysjön idag måndag. Sumphöna __ # storlek rörhöna e något mindre. Flög över sjön från tornet till udden. __ # Färg mkt mörk /svart. __ # Vit bakkant ~10-15mm hela vingen. Möjligen __ # associerbart läte (innan): Svagt, upprepat “tjick” var 10 sek eller liknande. Tacksam för tipps! M.v.h Morgan Ohlson, 610501.

 31. Nu tisdag den 4 juni kl 18:30 är det dags för den fjärde och sista tisdagsvandringen längs Säbysjön. Vi startar som vanligt vid parkeringen Säby gård som ligger närmast Jakobsberg. Ingen anmälan behövs och man är kvar så länge man vill. Nu kan vi hoppas på härmsångare och kanske att den så trogna kärrsångaren vid kyrkdammen kan dyka upp. Sommargylling har hörts nyligen även om den inte sjunger kvällstid. Vi avslutar med att de som vill åker ned och kollar vid kyrkdammen.
  Välkomna!
  Ulf

 32. På tisdag den 21 maj kl 18:30 är det dags för den tredje tisdagsvandringen längs Säbysjön. Vi startar som vanligt vid parkeringen Säby gård som ligger närmast Jakobsberg. Ingen anmälan behövs och man är kvar så länge man vill. Bäver längs den s.k. kajen var en av höjdpunkterna förra veckan. Näktergalen är i full gång nu och trädgårdssångare och kanske härmsångare kan förgylla kvällen.
  Välkomna!
  Ulf

 33. På tisdag den 14 maj kl 18:30 är det dags för andra tisdagsvandringen längs Säbysjön. Vi startar som vanligt vid parkeringen Säby gård som ligger närmast Jakobsberg. Ingen anmälan behövs och man är kvar så länge man vill. Den småfläckiga gäckade oss förra gången, men nu har näktergal, ärt- och törnsångare kommit. Har vi tur kanske någon vassångare kommer förbi. Det finns en i Hjälstaviken så varför inte…
  Välkomna!
  Ulf

 34. På tisdag den 7 maj kl 18:30 drar vi igång tisdagsvandringarna längs Säbysjön. Vi startar vid parkeringen Säby gård som ligger närmast Jakobsberg. Ingen anmälan behövs och man är kvar så länge man vill. Har vi tur kanske den småfläckiga sumphönan spelar för oss vid 30 – meterskärret.
  Välkomna!
  Ulf Svahn

 35. Fågeltornskampen lördag 4 maj
  Välkommen till fågeltornet vid södra Säbysjön – Olles torn – den 4 maj! Tornet deltar i fågeltornskampen, en tävling mellan svenska, finska och danska fågeltorn, där det gäller att se så många fågelarter som möjligt från tornet. Kampen pågår klockan 05 – 13 och är då bemannat med alerta skådare från JOK! Hjärtligt välkommen till tornet och hjälp till att hitta spännande fågelarter!

 36. Sista Söndagsvandringen för terminen. Jättetack till dig Bengt Sundberg det är alltid lika trevligt. Idag var vi 50 stycken skådare och vi lyckades dessutom knäcka antalet deltagare med antalet arter, 54 arter fick vi ihop. Däribland mindre strandpipare som visade upp sig redan nere vid Bögs Gård där de flesta av oss stannade till för att se dem. Vidare nere vid Väsby sjöäng fanns Krickor, sångsvan, brunand enkelbeckasin. Några av oss valde att gå vidare ner och titta på kattugglan som satt i hålet och visade upp sig och vi andra fortsatte till Ravalen för att se skäggdopping, knölsvan, vigg, knipa, och andra sjöfåglar. Två fiskgjusar hade vi seglande över våra huvuden när vi stod och lurade på en svartvit flugsnappare som hittat sig en holk. taltrast, steglits, gärdsmyg, lövsångare och rödhake sjöng i buskarna. Bengt visade oss göktytans holk som fortfarande var pluggad. Och tänk gullvivorna har slagit ut. Efteråt fika vi och räknade ihop våra arter. Jättetrevlig förmiddag!!!
  Ingrid Stenman

 37. På söndag den 14 april kl 10:00 är det dags för en tur runt Råstasjön med Hasse Ivarsson som guide. Ingen föranmälan behovs och turen är gratis för nuvarande och blivande JOK-are. Utgångspunkten är stora parkeringsplatsen i närheten av tennishallen , dvs nordvästra hörnet av Råstasjön. T-bana till Näckrosen och en promenad på 1 km är lättaste sättet med kollektivtrafik.
  Välkomna!

 38. Hjärtligt välkomna till NATURKAFÉET vid Väsby Gård
  nu på söndag, 31 mars. Då är det JOK som ansvarar för kaffe, smörgåsar och bullar m.m.
  Vi öppnar vid 10.30-tiden, och någon gång efter 11 hoppas vi på anstormning från Benkes gäng, som skådat färdigt för dagen.
  Vi håller öppet till kl 15 – om inte allt tagit slut innan dess.
  Hjärtligt välkomna! Anki, Elisabeth, Kerstin, Orvar och Karin

 39. Innekväll på tisdag!
  Vi gästas denna kväll av Hans Jörnvall. Han är klubbens störste globetrotter och mest kände professor på Karolinska Institutet. Under titeln “Birding, Sequencing, Medicine” knyter han ihop sina specialiteter. Lugn bara. Det bli på svenska och inga tunga vetenskapliga utläggningar. Dessutom blir det en andra del av föredraget där Hans tar med oss till sydliga farvatten där vi kan vänta oss läckra bilder.

  Väl mött

  Tid: Tisdagen 19 mars kl 19.00
  Plats: Naturskolan, Väsby gård på Järvafältet.

  PS. Klubben bjuder på fika efteråt, som vanligt.

 40. Välkomna till Naturkaféet!!
  På söndag, 17 februari, håller JOK åter i Naturkaféet vid Väsby Gård.
  Vi öppnar vid 10:30-tiden och håller öppet till kl15.
  Hjärtligt välkomna att dricka kaffe m.m. och äta kryssmackor och bullar!
  Hälsar Anki, Orvar och Karin.

 41. Idag söndagen den 10 februari är det åter JOK som ansvarar för NATURKAFÉET vid Väsby Gård.
  Vi som fixar kryssmackor, lagar kaffe och diskar denna gång är Tina, Rigmor, Gunveig, Karin och Elisabeth
  HJÄRTLIGT VÄLKOMNA – vi har öppet från
  c:a 10.30 till kl 15.

 42. Kvarglömt,
  ett trevligt och välbesökt årsmöte med semla och Johan Wallin i högform resulterade i att någon glömde en blå skopåse. Återfås genom att kontakta mig.
  Hälsningar
  Ulf Svahn

 43. Dags för årsmöte! Hjärtligt välkomna till Naturskolan kl 19. Efter mötet blir det årskavalkad med Johan och fika.

  Får jag dessutom påminna om medlemsavgiften. Ingen separat blankett denna gång för att spara pengar. 100 kr för år 2019.
  För styrelsen
  Ulf Svahn
  Ordförande

 44. Idag startade de trevliga vandringarna med Bengt Sundberg. 13 grader kallt var det vid Naturkaffet när 14 varmklädda skådare var på plats för att under förmiddagen plocka till sig lika många arter. Naturligtvis stod den i veckan tidigare sedda Sparvugglan högst upp på listan och Bengt visade oss vad vi skulle titta efter, och hur liten den var….. Vi fann den på hemväg straxt efter korset vid Djupan 50 meter upp på gångvägen tillbaka mot Väsby sjöäng. Men inte i toppen på en gran där vi letat utan in i lövskogen, där den käckt flög omkring och kom närmare och närmare oss, väldigt orädd. Nytt kryss för många av oss!! Förutom det vackra vinterlandskapet vi hade runt i kring oss fick vi också se vinterregnbågen “Halo” Andra fåglar att nämna Nötskrika, Nötväcka, Korp paret, Gulsparvar, Svartmes, osv… En jättetrevlig vandring med gemensamt fika efteråt att värma upp sig med.
  Ingrid Stenman

 45. I morgon, söndagen den 18/11, är det åter JOK som ansvarar för NATURKAFÉET vid Väsby Gård.
  Vi som fixar kryssmackor, lagar kaffe och diskar denna gång är Anki, Kerstin D, Orvar och Karin.
  HJÄRTLIGT VÄLKOMNA – vi har öppet från
  c:a 10.30 till kl 15.

  PS Vår fina uppstoppade(!) slaguggla finns kvar till beskådande – tillsammans med en kattdito!/
  Karin

 46. På söndag, 11/11, har JOK hand om NATURKAFÉET vid Väsby Gård.
  Alla är hjärtligt välkomna att dricka kaffe/the/choklad och äta kryssmackor och/eller bullar.
  Vi har öppet kl 11 – 15. Häng gärna på låset! Det är kul när det kommer många JOKare!!
  Vi som brer mackor och kokar kaffe är denna gång Anki, Kerstin D, och Karin.

 47. Innekväll tisdag 6 november kl 19. Hur mycket tänker fåglar egentligen?
  Johan Lind, forskare vid Stockholms universitet och prisbelönad naturfotograf, visar bilder och berättar populärvetenskapligt om sin forskning och de senaste rönen om fåglars tänkande, minne och intelligens.

  Plats Naturskolan Väsby gård på Järvafältet

  Klubben bjuder på fika efter föredraget.

 48. I morgon, söndagen den 7 oktober, är det JOK som ansvarar för NATURKAFÉET vid Väsby Gård.
  Hjärtligt välkomna att dricka the/kaffe/choklad och äta mackor och bullar – vi har öppet mellan kl 11 och 15 (häng gärna på låset före 11!).
  Vi som jobbar i morgon är Tina, Rigmor Orvar och Karin

 49. Innekväll på tidsdag den 2 oktober.

  Kvällen gäst är Anders Bjärvall, JOK-are sedan urminnes tider, en stor profil i svensk naturvård men också en erfaren reseledare med många turer i bl.a. Afrika. Denna kväll går han dock tillbaka till rötterna.

  “Från tidiga tonår har Anders Bjärvall intresserat sig för fåglar. Det har hela tiden varit en hobby, tidvis också arbete.

  I kväll berättar han om en del av det han har varit med om och presenterar också sin nya bok som har underrubriken – Axplock ur dagboksanteckningar under 65 år.”

  Anders kommer att ha med sig ett antal ex av boken som kan köpas till “mässpris”.

  Plats: Naturskolan, Väsby gård på Järvfältet
  Tid: Tisdagen 2 oktober kl 19.00

  Klubben bjuder på fika som vanligt efter föredraget.

  Väl mött!

 50. Det här svaret kom om dom mystiska stenarna: ..de tre stenarna är för tillfället flyttade från Väsjö-området, östra Sollentuna i väntan på att bygget blir klart

 51. Söndagsvandring 26 aug 2018
  Då är vandringarna igång igen efter sommaren. Vi gick mot åkrarna väster om Väsby gård mot Nysved. En ung rödhake och några gråsparvar kikade nyfiket på oss när vi gick iväg.
  Solen sken och det var massor av småfågel ute på fältet. Flockar med bofink, steglits och sädesärlor. Törnskator och grå flugsnappare hoppade upp och ner på staketen på kikaravstånd. Ringduvor och skogsduvor flög i luften ovanför.
  Vid Väsby sjöäng såg vi ladusvalor och en ormvråk.
  Utmed vägen mellan Väsby gård och Nysved låg tre stora stenar som vi undrade lite över. En hade inristning Sollentuna härad 1915 och dom andra två lite osäkert vad det stod. Kanske Norrsätra på den ena. Någon som vet varför och vad som ska hända med dom?
  Dagen började med regn och slutade också med regn när vi satt vid nyrenoverade bord utanför fiket.
  26 arter blev det innan fm var slut. Det fylldes på några på väg tillbaka till parkeringen.
  13 deltagare

 52. I morgon tisdag är det kvällsvandring igen med Ulf Svahn som exkursionsledare. Vi ses som vanligt kl. 18:30 vid parkeringen Säby gård närmast Jakobsberg. Kärrsångaren vid kyrkan är på plats vilket gör att vi avslutar där. Fika blir lagom i tornet.
  OBS att myggläget är kraftfullt. Heltäckande klädsel och myggstift anmodas!
  Vi ses.

 53. Tisdagsvandring nr 3 går av stapeln i morgon tisdag. Ordförande Ulf Svahn var inplanerad som ledaren, men har fått förhinder. Ni får hålla till godo med undertecknad än en gång…

  Tidpunkt: 22 maj, kl 18.30
  Samlingspunkt: Parkeringen vid Säby gård som ligger närmast Enköpingsvägen/Jakobsberg.

  Ledaren uppskattar om någon/några fler erfarna skådare, med tub, hänger med för att hjälpa till.

  En varning för att det har kläckt en hel del mygg runt sjön i högsommarvärmen.

 54. Tisdagsvandring nr 2 går av stapeln i morgon tisdag. Undertecknad, Johan, har huvudansvaret.
  .
  Tidpunkt: 15 maj, kl 18.30
  Samlingspunkt: Parkeringen vid Säby gård som ligger närmast Enköpingsvägen/Jakobsberg.

  Ledaren uppskattar om någon/några fler erfarna skådare, med tub, hänger med för att hjälpa till.

  Sen får jag be om lite ursäkt att jag inte puffade för fågelskådningens dag i söndags. Jag var på Öland och hade lite dåligt fokus på Järvafältet.

 55. Nu på tisdag kör vi igång kvällsvandringar vid Säby. De blir fyra till antalet (8/5, 15/5, 22/5 och 29/5). Planen är att undertecknad kör de två första och Ulf Svahn de två sista.

  Således första vandringen.
  Tidpunkt: 8 maj, kl 18.30
  Samlingspunkt: Parkeringen vid Säby gård som ligger närmast Enköpingsvägen/Jakobsberg.

  Ledaren uppskattar om någon/några fler erfarna skådare, med tub, hänger med för att hjälpa till.

 56. På lördag 5 maj går den årliga Fågeltornskampen av stapeln. Säbysjöns fågeltorn är som vanligt med i tävlingen. Det gäller att se så många arter som möjligt från tornet mellan kl 5.00-13.00.

  Fågeltorn i Finland, Sverige och Danmark är representerade. I Sverige är det SOF/Birdlife som står som arrangör.

  Ju fler ögon vi är som letar, desto fler arter lär vi hitta. Själv orkar jag nog inte komma kl 05, men jag skall i alla fall se till att vårt resultat blir inrapporterat.

  Väl mött i tornet!

 57. Söndagsvandring 29 april 2018
  Idag var vi 20 tappra som söndagsvandrade för sista gången den här terminen. Ett regnigt Järvafält och en Väsby sjöäng med änder som kom fram bakom tuvorna den ena arten efter den andra. Gräsand, bläsand, skedand, brunand och snatterand. Sångsvanar, ett antal enkelbeckasiner, tranor och en brun kärrhök flög över oss. Rödvingetrast och taltrast sjöng i kanten av sjöängen. Vi fortsatte mot Djupan och några fick se kattugglan som satt långt in i sitt träd. Rödhakar sjöng för oss och ett brunandspar simmade inne i den översvämmade sjön i skogen. Otroligt mycket vatten. Massor av lav växte på slånbärsbuskarna, vi fick lära oss den hette slånlav (även kallad eklav). Roligt med mångkunniga deltagare.
  Tack för den här terminen Benke.
  Totalt 38 arter

 58. Vår vän och vice ordförande i JOK Olle Bernard är död. Olle dog plötsligt och utan förvarning i sitt hem någon gång under söndagsmorgonen. Våra tankar går till Olles släkt med syster Marianne i första hand.
  Vi har förlorat en stor vän och en förkämpe för Järvafältet och dess fåglar.
  För styrelsen
  Ulf Svahn
  Ordförande

 59. I söndags, 25/3, såg jag min första huggorm för i år i den stekande solen vid Ärvinge. Summa: 3 ex.

 60. Söndagsvandring 25 mars.
  Vi letade en stund efter den svarta rödstjärten, gav upp och gick sedan ner mot Väsby sjöäng där vi hittade en dubbeltrast. Strax kom en trana kom inflygande. Den spatserade runt en stund men gav sig iväg igen. Den höll sig kvar i närområdet.
  Vi tog oss tillbaka mot Väsby gård, ingen rödstjärt nu heller. Ett par små, söta kalvar kollade nyfiket in oss. Ormvråk, spelflygande korp och en flock mindre korsnäbb fick oss att stanna upp en stund.
  Det obligatoriska besöket vid nya matningen gav inte så mycket idag heller. 4 st fåglar hade hittat dit. Några gråtrutar kom flygande över oss. Vi nöjde oss med det och gick tillbaka. Solen strålade och vi kunde sitta ute och fika. Vi kände att våren är på gång.
  Genomgången gav 28 arter som sågs av 24 deltagare.

 61. I morgon, söndag 4 mars, har JOK ansvaret för Naturkaféet vid Väsby Gård. Kom gärna och ta en fikapaus någon gång mellan kl 11 och 15!!
  (Och som vanligt får ni gärna hänga på låset lite tidigare!)
  Hjärtligt välkomna!!
  Orvar, Elisabeth, Gunnar och Kerstin D.

 62. Nästa föreningsaktivitet är innekväll onsdagen (inte tisdag) den 7 mars

  Föredrag: Anders Eriksson, känd JOK-profil, berättar om ringmärkning och inventering av duvhök.

  Lokal: Naturskolan, Väsby gård
  Tid: Onsdagen 7 mars, kl 19.00

 63. Söndagsvandringen startade med -11, och vi gick mot Barsäll för att leta spår efter morkulla. Vid källan mötte vi en cyklist som tappade upp lite dricksvatten, väldigt kallt men inte fruset. På andra sidan vägen stötte vi tyvärr upp morkullan när vi letade spår. Många av oss fick se den flyga iväg. Annars var det lite fåglar i skogen. Vi tittade också till matningen vid Båtsmanstorpet. Svartmes, tofsmes och nötväcka lyckades vi med där. Välkomnades av Johan Wallin när vi kom tillbaka för att fika.
  17 arter
  12 deltagare

 64. Naturmorgon (P1) besöker Råstasjön på lördag 10/2.
  Medverkar gör bl a Gigi S och Hasse I.

 65. Välkommen till Årsmöte med JOK, tisdagen den 6 februari.

  Mötet inleds med sedvanliga årsmötesförhandlingar. Johan Wallin berättar sedvanligt, i ord och bild, om året som gått på Järvafältet. Sedan intar vi fika med sedvanligt tillbehör. Det är bra med sedvänjor.

  Tid: Tisdagen 6 februari, kl 19.00
  Plats: Naturskolan, Väsby gård på Järvafältet

 66. Nytt år, ny söndagsvandring.
  Benke hälsade oss välkomna och informerade om vilka arter som setts hitills i år.
  Vi började som vanligt att checka av matningen vid naturskolan. Skogsmusen visade upp sig fint och nästan alla arter som rapporterats därifrån var framme och kikade på oss. Bofinken däremot väntade till vi kom tillbaka.
  Vi gick upp genom hagen ovanför gården. Det började bra med överflygande gråtrut och korp (5 st). Inne i skogen upptäckte vi både kungsfågel och trädkrypare. Vi saknade fåglar vid den nya matningen vid Båtsmanstorpet och gick vidare runt Fornborgsberget och hörde en gärdsmyg vid kanten av Ravalen. 
Allt upptäckts av dagens duktiga skådare med bra hörsel. 
Vid genomgången inne på fiket visade det sig att vi tillsammans sett och/eller hört 20 fågelarter.
15 deltagare.
Mulet väder, snöfritt och nästan 0°

 67. Hej,
  som några av er har upptäckt har vi haft ett fel i mejlsändningen till styrelsen. Den fungerar nu och de mejl som har legat och väntat har nu levererats till de olika styrelsemedlemmarna.
  Hälsningar
  Ulf

 68. I morgon, söndag 21 januari, har JOK ansvaret för Naturkaféet vid Väsby Gård. Kom och ta en fikapaus någon gång mellan kl 11 och 15!!
  (Och som vanligt får ni gärna hänga på låset lite tidigare!)
  Hjärtligt välkomna!!
  Karin, Orvar och Elisabeth

 69. Södra Järvafältets gränser.
  Ingen karta över Södra här på hemsidan.
  Det här har jag tagit upp tidigare i FB, Fågelskådare på Järva. Fick en del svar från bl.a. Tommy Eriksson men jag är inte nöjd.
  Jag skulle vilja ha en tydlig gräns för Södra Järvafältet.
  Likt Norra. Där gränsen är en polygon.
  Om man kollar i artportalen kan man ju se vilka dellokaler som ingår.
  Men det är inte konsekvent gjort. I norr ser det ut som E4 men i söder känns det oklart. Skulle kunna var Bällstaån t.ex. (Att jag råkar bo norr om den har naturligtvis inget samband med mitt förslag) I öster ?
  Jag har förstått att Södra järvafältet som huvudlokal är skapad för att få med Löt och Råstasjön i JOK:s intresseområde.
  Vet ej vem som skapar sådant i artportalen.
  RRK kanske?

 70. Välkomna till NATURKAFÉET i morgon, 14/1 (-18).

  I morgon, söndag 14 januari, ansvarar JOK för Naturkaféet vid Väsby Gård. Vi har öppet mellan 11 och 15, men häng gärna på låset före 11 – det är roligt när det kommer många JOKare!!
  Hjärtligt välkomna hälsar denna gång
  Anki, Orvar och Karin

 71. TV-tips:
  Idag torsdag visade SVT1 på eftermiddagen ett norskt naturprogram (”Min natur”) med mycket vackra bilder från norsk fjällnatur. Filmen innehöll även bilder på flera spännande fjällfåglar.

  Programmet ”Min natur” var kompletterat med kloka ord om denna vackra naturs osäkra framtid.

  Repris SVT1 13/1 (kl 05.35), SVT 24 16/1 (kl 22.00).

 72. Tråkigt med hundägare som låter hundarna springa fritt i skogen 2-300 m från sina ägare!
  Hasse Ivarsson och jag stod vid Fäbodamatningen och kollade mesar, plötsligt dyker det upp en lös hund, typ liten labrador, den hoppar upp mot matningarna och springer runt som en jakthund! Sen kommer det en hund till (rottweiler) och sen ytterligare tre hundar (typ mindre) med husse och matte. Trots tillsägelse kopplas inte hundarna och paret drar iväg med hundarna. Efter en halvtimme, kommer samma svarta “labrador” från skogen till matningen börjar slicka på smöret jag strukit på tallen, såg ägarna på långt håll men dom försvann i skogen! Tråkigt med sådana hundägare!!!

 73. Onsdagen den 3 januari var jag och Mattias J. ute och rekade i skogarna kring Brända Berget, Ö om Översjön. Där finns det ett hyfsat stort brandfält, kanske 15-20 år gammalt, med omgivande fin barrskog. Tyvärr stötte vi på ett läger på platsen, där man ägnar sig att fälla träd med motorsåg för att elda i kaminen. Vi ringde Sollentuna kommun, men är inte säkra på om det räcker för att sätta stopp för vandaliseringen. Kanske det vore bra att JOK kunde ha ett par telefonnummer att kontakta, när man stöter på sånt. Ett annat läger finns i bunkern högst uppe på Solhylleberget, men han fäller inga trän. Vi kunde även konstatera spår efter älg på flera ställen däruppe.

 74. Nyårsplocket igen (se tidigare anslg). Tekniken verkar inte vara med mig så ni når mig på andersjoachimsson(kanelbulletecken)gmail.com

 75. Nyårsplocket 7 Januari

  Hej JOKare! Anders Joachimsson heter jag och kommer att hålla i denna aktivitet då ordinarie ledare inte kan delta. Jag har varit med på denna aktivitet under många år och känner till trakterna väl.

  Vi brukar mötas upp i Sillekrog vid 07.00 för att möta gryningen vid reningsverket i Nyköping och avsluta när mörkret faller. Ett stopp vid Sillekrog på vägen hem för artgenomgång. Räkna med att hela dagen går åt!

  Vi är just nu 8 personer som fyller 2 bilar men fler bilar finns att tillgå så vill du åka med till Nyköpingstrakten där vi brukar hålla till så går det fortfarande att anmäla sig. Det gör du lämpligast på denna tillfälliga e-postadress, anjoavozetta-jok@yahoo.se , där du meddelar telefonnummer, om du har tillgång bil och vart du bor eller kan bli upphämtad.

  Hälsningar
  Anders

 76. Den 18/12 antog Solna kommun, med en rösts marginal, Alliansens förslag till reservatsgränser vid Råstasjön.
  Fullmäktiges beslut innebär i korthet att det av Alliansen föreslagna reservatet utökas på en sträcka av cirka 200 meter på andra sidan Sjövägen d v s vid sjöns sydvästra hörn.
  Dessutom ska frågan om så kallade spänger i känsliga områden vid sjön utredas.

  Oppositionens naturreservatsförslag, vilket således förlorade, omfattade ett större naturreservat och inte minst viktigt redovisade oppositionen ett klart ställningstagande emot framtida bebyggelse i direkt anslutning till reservatsgränserna.

 77. Information från Järfälla kommun:
  ”För kännedom så kommer Säby gårdsområdet att börja trafikövervakas from 15 dec i år.
  Nya p-skyltar finns uppsatta och den som ställer bilen utanför anvisad p-plats kring allén och husen riskerar därmed böter.
  Regleringen har införts för att förbättra trafiksituationen vid Säby som hittills varit alltför rörig och där olovlig terrängparkering mellan alléträd etc förekommit.
  Parkeringarna vid entrén kommer ha längst p-tid.”

 78. Tyvärr har det blivit fel datum i det senaste bladet gällande marsmötet om duvhökar. Rätt datum ska vara tisdagen den 6 mars. Korrigering införs så småningom på JOKs hemsida och FB-sidan.
  Hoppas nu bara att det inte upptäcks alltför många fel, för då är det nog verkligen dags att äntligen byta redaktör.
  Vad jag förstår, har tydligen de som valt att få bladet på datorn redan fått detta.
  Övriga, d v s flertalet, får väl hoppas att få bladet senast på fredag.
  Förhoppningsvis upptäcks inte fler fel, men detta kan man tyvärr inte vara säker på.

 79. Under kvällen den 11/12 arbetade delar av JOKs styrelse med att göra i ordning årets sista utskick, som innehåller JOK-blad nr 4-2017 samt inbetalningsanvisning.
  Utskicket lämnades in till posten den 12/12 och förhoppningsvis levereras detta till klubbens medlemmar senast fredag 15/12.
  De medlemmar, som valt att få JOK-bladet via e-post, får naturligtvis också detta senast fredag.

  Några medlemmar fick inte föregående utskick (JOK-blad 3-2017) vid förväntad tid.
  Orsaken till detta visade sig vara att åtminstone några missat inbetalningen av årets medlemsavgift och därför plockats bort från sändlistan. Förhoppningsvis bara tillfälligt, eftersom avgiften nu säkert är betald av alla som vill vara med i JOK.

  Om du inte fått något utskick innan ca 20/12, föreslås att du kontaktar Clas Cronlund för koll av att t ex adressen är den korrekta: clas.cronlund@gmail.com.

 80. TEXT HÄMTAD FRÅN RÄDDA RÅSTSJÖNS HEMSIDA, dock något kortad:
  ”18 december – en ödets dag för Råsta och Löt
  Det är historiskt att två kommunala naturreservat under 2017 ser ut att bildas i Solna och Sundbyberg. Beslutsdatumen för Råsta och Golfängarna/Löt sammanfaller dessutom, en händelse som ser ut som en tanke. I både Solna och Sundbyberg finns beslut om reservat på kommunfullmäktiges sista sammanträde för året, 18 december.

  Med tanke på den snabba exploateringtakten i de båda kommunerna är det oerhört värdefullt att dessa reservat skapas, detta för våra barn och barnbarns fortsatta tillgång till natur- och rekreationsvärden.

  Rädda Råstasjön har påpekat hur Råsta och Löt är att betrakta som ett enda område ur ekologisk synpunkt. Nu ser vi tyvärr en bristande vilja från de båda kommunernas styrande allianspartier att samarbeta, vilket resulterar i två separata och till ytan alltför små reservatsförslag.

  Vi har tidigare skrivit om Naturskyddsföreningens och WWF:s krav på reservatsgränserna för Råstasjön, och inför den 18:e hoppas vi givetvis att oppositionens tilläggsyrkande, som vill skapa en liten buffertzon för områdets unika naturvärden ska vinna majoritet.
  Råstasjön behöver också en mer ambitiös och tydligt finansierad skötselplan. Inte minst blir det centralt att återplantera de ytor i nordöst som tillfälligt ianspråktagits och hårdgjorts.

  Några spångar ut i den känsliga våtmarken i norr får absolut inte byggas om vi vill ha kvar det rika fågellivet och det unika antalet arter av fladdermöss.”

  Naturvänner, och i synnerhet vänner av Råstasjön, väntar med stor spänning på vad som beslutas den 18/12. Hoppas givetvis på en tidig och mycket populär julklapp.

 81. Idag (5/12) inleddes Järfälla kommuns naturvårdsarbete vid södra delen av Säbysjön. Målsättningen är att underhålla skrattmåsarnas häckningsplatser genom vassröjning och borttagande av bl a flytöar, vilka kan underlätta för fyrbenta predatorer som t ex rävar att ta sig ut till måsarnas häckningsöar.

  Vinterns arbete omfattar den årliga och nödvändiga vassröjningen på bl a öarna utanför Säby strandäng samt en efterlängtad rejäl vass- och slyröjning i 30-meterskärrets norra del.

  Under första dagens arbete hann två s k flytöar avlägsnas norr om Jägarkullen och vi hoppas givetvis på att kommande arbeten, utförda av ”Sala Vassklipps” sjögående maskiner, fortsätter i samma goda takt.

 82. Årets sista söndagsvandring gick förbi Väsby sjöäng och mot Barsällpasset. Lite mörkt, lite lite fågel men ett par fina rävar uppträdde för oss på sjöängen. En gul kantarell i skogen och när vi vände tillbaka flög ett par vackra knölsvanar över sjöängen. I halvlek tog vi en traditionell glöggpaus och gick sedan mot matningen mot Väsby Båtsmanstorp. Ganska lungt där också. Hörde nötskrikor som blev vår 21 art.
  Stort tack från oss alla till Benke för den här terminen.
  Totalt såg vi 21 fåglar, 2 rävar och en kantarell.
  22 deltagare (några nya vuxna och 2 duktiga next generation, kul)

 83. TV-tips:
  På lördag 18 nov kl 18.00 visar SVT2 en film (60 min) om livet på Ottenby fågelstation.

 84. I morgon, söndag 12 november, har JOK ansvaret för Naturkaféet vid Väsby Gård. Kom och ta en fikapaus i novemberracet någon gång mellan kl 11 och 15!!
  (Och som vanligt får ni gärna hänga på låset lite tidigare!)
  Hjärtligt välkomna!!
  Anki, Orvar och Karin

 85. Innekväll på tisdag!

  Vi får besök av Niclas Ahlberg, Nacka. Niclas är en skicklig fotograf och har själv stuga på Gotland. Han skall denna kväll guida oss bland fåglarna på Öjn.

  Plats: Naturskolan, Väsby gård på Järvafältet
  Tid: Tisdagen den 7 november, 19.00

 86. Idag, torsdagen 19 oktober, startade vi upp matningarna vid Säby gård och SO Säbysjön.

 87. Stadsbiblioteket informerar JOK om följande programpunkt:
  “Fågelskådning i Svealand” – Fågelskådning i Svealand – från Stockholms city till Nipfjället.
  Föreläsare: Magnus Ullman – en av Sveriges mest kända och erfarna fågelskådare som även är grundare till Sveriges Ornitologiska Förenings fågelresebyrå.
  Lokal: Stadsbiblioteket, Sveavägen 73 vid Odenplan.
  Tid: 8 november kl. 18:00.
  Fri entré. Sittplats kan bokas via hemsidan.
  Adress hemsida, se bifogad länk nedan.
  https://biblioteket.stockholm.se/kalender/f%C3%A5gelsk%C3%A5dning-i-svealand-%E2%80%93-fr%C3%A5n-stockholms-city-till-nipfj%C3%A4llet

 88. Idag (6/5) genomfördes ”Fågeltornskampen” och JOK medverkade traditionsenligt med att räkna fåglar/arter från Säbysjöns fågeltorn.
  Trots att de mycket nära häckande skrattmåsarna gjorde allt för att överrösta alla sjungande småfåglar, och trots en bitvis rätt kylig och frisk vind från nordsektorn, lyckades vi räkna ihop 65 arter. Resultatet är klart godkänt, trots att det blev en art mindre jämfört med ifjol.
  Mest glädje bjöd två ägretthägrar som upptäcktes inflygande mot Säbysjön. Dessa verkade först gå in för landning på Säby strandäng, men ändrade sig för att flyga över till 30-meterskärret. Där rastade de men dock mycket tillfälligt.
  Nummer två bland dagens obsar var den grupp med ca 25 st silvertärnor son sträckte norrut över fågeltornet.
  Även årets första sydliga gulärla och backsvala gladde oss i tornet.
  Även i år missade vi knölsvan, som åter visade vilken knöl han är när han inte vill ställa upp och hjälpa oss Fågeltornskampen.
  Totalt bidrog ca tjugo JOKare samt ett trevligt stort antal övriga intresserade till skapa trivsel under dagen. Vi vann alldeles säkert inte ”Fågeltonskampen”, men vi kämpade mycket väl vilket vi får vara nöjda med. Ett tack till alla som bidrog till en lyckad JOK-aktivitet.

 89. Dags för årets andra kvällsvandring. Tisdagen den 9 maj samlas vi på parkeringen närmast Jakobsberg vid Säby gård kl 18:30. Vi går först till Säby strandäng. Lite oklart vart vi går vidare. Man kan avsluta när man känner för det.
  En trevlig komplikation har tillstött. Vi får besök av en grupp skådare från Lidingö som skall haka på oss. De kommer dock lite senare, kanske kl 19 eller så.
  Det vore högst önskvärt om vi kunde bli någon tubkikare till, så att vi kan få ihop den till en början lite splittrade flocken.
  Er ordinarie ciceron Ulf, har fått förhinder denna tisdag, så ni får hålla till godo med undertecknad.
  /Johan

Skriv på anslagstavlan

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *