Program, exkursioner & innekvällar Höst 2019

JÄRVA-AKTIVITETER

 

Fågelvandringar

Fågelvandringar med Bengt Sundberg

Bengt Sundbergs fågelvandringar 25/8, 29/9, 27/10 och 24/11 utgår alltid från Naturskolan vid Väsby gård klockan 09:00. Tempot är lugnt så att alla fåglar kan artbestämmas och alla kan hänga med. Lämplig klädsel och fikatermos gör vandringen extra trevlig.

Sträckskådning

Under hösten kommer vi att pröva med en ny aktivitet nämligen sträckskådning. Ett intressant och mycket givande inslag inom fågelskådningen då man har möjlighet att se de fåglar som normalt inte är på plats. Det är naturligtvis svårt att veta när de fåglar som man är intresserad av att se dyker upp, men vi kommer att pröva med två olika dagar och två olika lokaler.

Det första tillfället blir den 22 september och sker vid 30 – meterskärret. Vi kommer att förstärka oss med den erkänt skickliga sträckskådaren Mats ”Matte” Weiland som har lovat att ställa upp. Vi startar kl. 9:00 och håller på så länge det finns intresse och fåglar. Man stannar bara så länge man vill och det finns rika tillfällen till att fika med medhavd matsäck. Ulf Svahn är ansvarig exkursionsledare från JOK.

Det andra tillfället blir på Gåseborg. Inte exakt på Järvafältet men väl så nära och en mycket bra sträckskådningslokal. Där träffas vi den söndagen den 6 oktober vid samma tid kl. 9.00. Även har kommer skickliga skådare, bl. a. Dag Lanerfeldt vara behjälpliga. Ingrid Stenman är ansvarig exkursionsledare från JOK.

Inga förkunskaper behövs och fågelarterna ropas ut. Det är bra att ta med sig en kikare och matsäck förhöjer njutningen.

Det behövs inte heller någon föranmälan och evenemangen är kostnadsfria för JOK-are och deras gäster.

Rundtur med Hasse Ivarsson kring Råstasjön 24 november

När vinterfåglarna börjar ta sina vinterkvarter stiger Råstasjön upp som ett utropstecken där många intressanta fåglar tar sina positioner inför vintern. Vem minns inte alla år som vattenrallen har haft sitt vinterkvarter där och gav möjlighet till fina obsar. Rariteter inom andsläktet har också visat upp sig just i slutet av året. Mr Råstasjön, Hasse Ivarsson tar oss med på en tur runt Råstasjön och kanske Lötsjön om den är givande söndagen den 24 november med start kl. 10.00. Ingen föranmälan behövs och rundturen är gratis för alla nuvarande och blivande JOK-are. Vi utgår från den stora parkeringsplatsen i närheten av tennishallen, dvs nordvästra hörnet av Råstasjön, i korsningen av Råsta strandväg och Sjövägen. Det är lätt att ta sig dit med kollektivtrafik genom T-bana till hållplatsen Näckrosen och då blir det en promenad på ca 1 km ned till sjön.

Ta chansen och besöka Råstasjön som är en viktig pusselbit i den södra delen av Järvafältet med ett levande fågelliv året runt. Med ett stenkast från nationalstadsparken går det inte att överskatta betydelsen. Alla arter pekas ut så förkunskaperna kan ligga på mycket modest nivå. Sjön har en fin strandpromenad vilket gör att det inte är någon ansträngande tur.

Turen blir den första för vinterhalvåret men vi kommer att återkomma med fler i nästa nummer av JOK-bladet.

Vi ser fram emot att se dig på plats!


 

EXKURSIONER UTANFÖR JÄRVA, Höst 2019

Öland 16 – 20 oktober 2019 med Stig Holmstedt

Som vanligt organiserar JOK en traditionstyngd exkursion till Öland under v 42, den ena av de två s.k. raritetsveckorna.

Missa inte denna tur i höst! Den går av stapeln den 16-20 oktober då rariteter från alla vädersträck ramlar in och sjöfåglarna förmörkar himlen vid Sebybadet. Stig Holmstedt är kunnig och välplanerande ledare.

På kvällarna avnjuts goda middagar.

Kostnaden för allt detta är ca 1800 kr inkl. middagarna.

Du anmäler dig till exkursionsledaren Stig Holmstedt (stig.holmstedt@gmail.com) senast torsdagen den 26 september. Ange då ditt mobilnummer och om du kan ställa upp med bil!

Deltagarantalet är begränsat till sju personer så hör av dig snarast!

Anmälningsavgiften, 800 kr, ska vara inbetald på JOKs plusgirokonto 58 01 32 – 9 senast en vecka efter anmälan.

JOK:s innekvällar höst 2019

Innekvällarna äger rum på Naturskolan vid Väsby gård (norra Järvafältet)

med början kl 19.00. 

Parkering vid Bögs gård, därefter en kilometers uppfriskande promenad.

Klubben bjuder på fika med dopp efter föredragen/bildvisningarna!

Tisdagen 1 oktober.

Panama och Costa Rica med Peter Hunger.

Peter Hunger är en globetrotter och dessutom färdledare på Äventyrsresor. Denna kväll tar han med oss till Mellanamerika. Resan börjar i Panama där en kryssning börjar, som tar oss till Costa Rica. Vi tar oss sedan upp i Costa Ricas regnskogar och högländer och upplever ett färgsprakande fågel-och djurliv.

 

Observera datumet: Onsdagen 6 november

Onsdagen 6 november.

Handeln med fåglar och ägg – Jan-Eric Hägerroth.

Ingen i landet har nog bättre kontroll än Jan-Eric Hägerroth om det handlar om handeln med levande fåglar och ägg samt äggsamling. Han fungerar som sakkunnig inte bara till den svenska polisen, utan även till våra grannländer. Det handlar om en grov brottslighet som omsätter stora pengar. Jan-Eric skall ge oss denna kväll vad det handlar om och ge några exempel. Ett tungt ämne, men väldigt viktigt. Se till att komma.

När egna bilar nyttjas på exkursionerna gäller följande:

Kostnaden är 20 kr/mil, som alla i bilen delar på. Normalt blir detta 5-7 kr/mil för varje deltagare, men det kan ibland bli lite mer om inte bilarna fylls på ett optimalt sätt.

Obs! Allt deltagande på JOKs exkursioner sker på egen risk.
Notera också att ledarna arbetar på ideell basis.

____________________________________________________________________________________

 


Regler vid anmälan och avbokning

Sverigeresor

  1. En anmälningsavgift på 20% av beräknad kostnad/person för bilhyra, bensin och övernattning utgår och skall finnas på JOK:s postgirokonto senast två veckor efter anmälan. Anmälningsavgiftens storlek framgår av aktuellt JOK-program.
  2. Vid eventuell avbokning är huvudfallet att anmälningsavgiften går till de kostnader som arrangören har för resan och betalas därför inte tillbaka. Om resenären kan hitta en ersättare inom klubben betalas anmälningsavgiften tillbaka i sin helhet. I de fall det finns en väntelista och en person från listan kan ta platsen betalas även då anmälningsavgiften tillbaka i sin helhet.Många hemförsäkringar täcker olika typer av resekostnader vid tvingande avbokning varför det kan vara värt att kontrollera det vid en eventuell händelse.

 

Regel för minderårig vid resa med övernattning

På exkursioner/resor som innebär övernattning får minderåriga endast deltaga i sällskap med vuxen person.

Övrigt

När egna bilar nyttjas på exkursionerna gäller följande:
Kostnaden är 20 kr/mil, som alla i bilen delar på. Normalt blir detta 5-7 kr/mil för varje deltagare, men det kan ibland bli lite mer om inte bilarna fylls på ett optimalt sätt.

På exkursioner/resor som innebär övernattning får minderåriga endast deltaga i sällskap med vuxen person.