Program, exkursioner & innekvällar höst 2021

Styrelsen återkommer nu med ett höstprogram som vi hoppas ska vara intressant och där alla kan hitta något. Allt från vandringar på Järvafältet till exkursioner utanför Järvaområdet.

Även detta år har vi Coronaepidemin. Styrelsen har utgått ifrån att pandemin inte ska sätta några käppar i hjulet för aktiviteterna, men med våren i färskt minne vet vi att man inte kan räkna med det. Det gäller att hålla sig uppdaterad om vad som sker genom att följa anslagstavlan på JOK: s hemsida https://jokhemsida.se/ eller Facebookgruppen Fågelskådare på Järva.

JÄRVA-AKTIVITETER

Alla JOK-aktiviteter sker i samarbete med Studiefrämjandet

Fågelvandringar på Järvafältet

Fågelvandringar med Bengt Sundberg

Fågelvandringsfika
Fågelvandringsfika

Bengt Sundbergs populära fågelvandringar fortsätter under hösten 2021. 29 augusti, 26 september, 31 oktober och 28 november är de datum som är bestämda. Vandringarna utgår alltid från Naturskolan vid Väsby gård klockan 09:00. Tempot är lugnt så att alla fåglar kan artbestämmas och alla kan hänga med. Lämplig klädsel och fikatermos gör vandringen extra trevlig.

Datum: 29 augusti,  26 september, 31 oktober, 28 november
Plats: Naturskolan, Väsby gård
Tid: 09:00
Svårighetsgrad: Lätt
Föranmälan: Ingen föranmälan behövs

Råstasjön med Hasse Ivarsson 5 december

Vi fortsätter med Hasse Ivarssons vandringar runt Råstasjön och kanske Lötsjön om den är givande. De är bra möjligheter för skådning då den mörka årstiden sätter in. Vi startar med söndagen den 5 december. Ingen föranmälan behövs och rundturen är gratis för alla nuvarande och blivande JOK-are. Vi utgår från den stora parkeringsplatsen i närheten av tennishallen, dvs nordvästra hörnet av Råstasjön, i korsningen av Råsta strandväg och Sjövägen. Det är lätt att ta sig dit med kollektivtrafik genom T-bana till hållplatsen Näckrosen och då blir det en promenad på ca 1 km ned till sjön.

Ta chansen att besöka Råstasjön som är en viktig pusselbit i den södra delen av Järvafältet med ett levande fågelliv året runt. Med ett stenkast från nationalstadsparken går det inte att överskatta betydelsen. Alla arter pekas ut så förkunskaperna kan ligga på mycket modest nivå. Sjön har en fin strandpromenad vilket gör att det inte är någon ansträngande tur.

Datum: 5 december 2021
Plats: Råstasjön
Tid: 10:00
Svårighetsgrad: Lätt
Föranmälan: Ingen föranmälan behövs

Sträckskådningar

Sträckskådning
Sträckskådning

Förra årets sträckskådningar drog mycket publik varför vi kör två aktiviteter under hösten 2021. De två datumen är söndagarna 19 september och 3 oktober. I båda fallen sker aktiviteten vid 30-meterskärret och börjar 8:00 och slutar 11:00 men det finns personer på plats både före och efter.

Helgen 2 – 3 oktober är en stor europeisk skådaraktivitet EuroBirdwatch. På lördagen och söndagen görs fågelräkning på många platser i Europa. JOK: s bidrag är sträckskådningsaktiviteten vid 30-meterskärret den 3 oktober.

Samtidigt genomförs sträckskådning på Gåseborg lördagen den 2 oktober med reservdag 3 oktober. Aktiviteten startar i gryningen och avslutas vid 13 tiden, ledare Dag Lanerfeldt.

För att hitta Gåseborg klicka på namnet för att komma till satellitlokalsidan, eller sök på Gåseborg i Google maps, men det vanligaste sättet är att parkera vid Hummelmora parkering och gå till Gåseborg därifrån. Ingen föranmälan behövs.

Datum: 19 september och 3 oktober
Plats: 30-meterskärret
Tid: 8:00
Exkursionsledare: Johan Wallin, Ulf Svahn
Svårighetsgrad: Lätt
Föranmälan: Ingen föranmälan behövs

Datum: 2 alt. 3 oktober
Plats: Gåseborg
Tid: Gryning – 13:00
Exkursionsledare: Dag Lanerfeldt
Svårighetsgrad: Lätt
Föranmälan: Ingen föranmälan behövs

Innekvällar

5 oktober och 2 november är det innekvällar på Naturskolan.

Den 5 oktober är innekvällen inställd

2 november har vi Sören Linden som föredragshållare om skarv och vad som händer i den frågan.

Datum: 5 oktober och 2 november
Plats: Naturskolan vid Väsby Gård, Järvafältet. Parkering vid Bögs Gård och sen en promenad till Väsby Gård
Tid: 19:00


EXKURSIONER UTANFÖR JÄRVA,höst 2021

Skåne & Västkusten 16-19 september, Fulltecknad!

Den tidigare så populära resan till Skåne Västkusten tas upp på programmet igen. Än en gång lutar vi oss mot vår ordförande emeritus Stig Holmstedt som kan området på sina fem fingrar. Vi bor på Mellbystrands vandrarhem/bed and breakfast och lägger upp rutterna i den riktning som ger mest ur ett fågelperspektiv. Vindar och annat kan snabbt ändras. Det är rovfåglar, vadare och sjöfågel som är fokus. Kostnaden beräknas ligga på ca 4 000 kronor per person då vi planerar för hyrbil och vi kan max vara 9 personer. Exkursionen är fulltecknad, möjlighet att sätta upp sig på kölista vid ev. avhopp finns.

Datum: 16 – 19 september
Plats: Boende Mellbystrand, skådning från lämpliga lokaler Skåne – Västkusten
Svårighetsgrad: Medel (enskilda vandringar kan vara ansträngande)
Föranmälan: Intresseanmälan till ulf.svahn@gmail.com före 15 juli
Kostnad: ca 4000kr per person

Öland i raritetsveckan 16 – 20 oktober

Som vanligt genomförs en resa till Öland i den så kallade raritetsveckan 42. Stig Holmstedt med bas på Öland är i det närmaste självklar fågelguide med mycket goda kunskaper om Öland och var rariteterna kan hittas. Vi reser i egna bilar och bor hos Stig i hans hus som tidigare år och äter gemensamt lagad middag. Vi kan max vara 9 personer.

Datum: 16 – 20 oktober
Plats: Öland
Svårighetsgrad: Medel (enskilda vandringar kan vara ansträngande)
Intresseanmälan: Till ulf.svahn@gmail.com före 15 augusti
Kostnad: ca 2000 kr  (Kan stiga vi val av hyrbil istället för privata bilar.)


JOK:s innekvällar höst 2021

Håll utkik här eller på Facebookgruppen Fågelskådare på Järva. för uppdateringar om innekvällar

Innekvällarna äger rum på Naturskolan vid Väsby gård (norra Järvafältet) med början kl. 19.00. 

Parkering vid Bögs gård, därefter en kilometers uppfriskande promenad.

Klubben bjuder på fika med dopp efter föredragen/bildvisningarna!


Regler vid anmälan och avbokning

Sverigeresor

  1. En anmälningsavgift på 20% av beräknad kostnad/person för bilhyra, bensin och övernattning utgår och skall finnas på JOK:s postgirokonto senast två veckor efter anmälan. Anmälningsavgiftens storlek framgår av aktuellt JOK-program.
  2. Vid eventuell avbokning är huvudfallet att anmälningsavgiften går till de kostnader som arrangören har för resan och betalas därför inte tillbaka. Om resenären kan hitta en ersättare inom klubben betalas anmälningsavgiften tillbaka i sin helhet. I de fall det finns en väntelista och en person från listan kan ta platsen betalas även då anmälningsavgiften tillbaka i sin helhet.Många hemförsäkringar täcker olika typer av resekostnader vid tvingande avbokning varför det kan vara värt att kontrollera det vid en eventuell händelse.

När egna bilar nyttjas på exkursionerna gäller följande:

Kostnaden är 20 kr/mil, som alla i bilen delar på. Normalt blir detta 5-7 kr/mil för varje deltagare, men det kan ibland bli lite mer om inte bilarna fylls på ett optimalt sätt.

Obs! Allt deltagande på JOKs exkursioner sker på egen risk.
Notera också att ledarna arbetar på ideell basis.

Regel för minderårig vid resa med övernattning

På exkursioner/resor som innebär övernattning får minderåriga endast deltaga i sällskap med vuxen person.

Övrigt

När egna bilar nyttjas på exkursionerna gäller följande:
Kostnaden är 20 kr/mil, som alla i bilen delar på. Normalt blir detta 5-7 kr/mil för varje deltagare, men det kan ibland bli lite mer om inte bilarna fylls på ett optimalt sätt.

På exkursioner/resor som innebär övernattning får minderåriga endast deltaga i sällskap med vuxen person.