Program, exkursioner & innekvällar Vår 2024

Styrelsen återkommer nu med ett våprogram som vi hoppas ska vara intressant och där alla kan hitta något. Allt från vandringar på Järvafältet till exkursioner utanför Järvaområdet.

Innehåll

Ny rutin vid föranmälan!

Vi ser att vi allt oftare får fler anmälningar än vi har platser till våra exkursioner med max antal deltagare. Det gör att vi ändrar modellen för intresseanmälan till följande. Alla intresseanmälningar kommer att ha ett startdatum och ett slutdatum. Vid fler intresseanmälningar än platser kommer platserna att lottas. Om särskilda önskemål föreligger, exempelvis att man kan bidra med egen bil, kommer dessa att ge förtur. Intresseanmälningar före startdatum kommer alltså inte att bevakas.

JÄRVA-AKTIVITETER


Fågelvandringar

Fågelvandringsfika
Fågelvandringsfika

Under hela 28 år har Bengt Sundberg hållit sina populära fågelvandringar i och runt Väsby gård. Bengt har efter väl utfört förvärv valt att sluta och hade sin sista vandring 26 november 2023. Styrelsen har valt att fortsätta med dessa vandringar med nya exkursionsledare under våren 2024. Vi utgår som vanligt från Naturskolan vid Väsby gård klockan 09:00. Tempot är lugnt så att alla fåglar kan artbestämmas och alla kan hänga med. Lämplig klädsel och en avslutning i Naturkaféet eller med egen fika gör vandringen extra trevlig

Datum: Söndagarna 28 januari, 25 februari, 24 mars, 28 april
Plats: Naturskolan, Väsby gård
Tid: 09:00
Exkursionsledare: Johan Wallin, Ulf Svahn, Jojje Lintrup och Anders Joachimsson
Svårighetsgrad: Lätt
Föranmälan: Ingen föranmälan behövs

Råstasjön med Hasse Ivarsson söndagen 21 januari kl. 10.00

Hasse Ivarsson tar oss med på en andra vintertur runt Råstasjön söndagen den 21 januari med start kl. 10.00. Ingen föranmälan behövs och rundturen är gratis för alla nuvarande och blivande JOK-are. Vi utgår från den stora parkeringsplatsen i närheten av tennishallen, dvs nordvästra hörnet av Råstasjön, i korsningen Råsta strandväg och Sjövägen. Det är lätt att ta sig dit med kollektivtrafik genom T-bana till hållplatsen Näckrosen och då blir det en promenad på ca 1 km ned till sjön.

Ta chansen att besöka Råstasjön som är en viktig pusselbit i den södra delen av Järvafältet med ett levande fågelliv året runt. Med ett stenkast från nationalstadsparken går det inte att överskatta betydelsen. Alla arter pekas ut så förkunskaperna kan ligga på mycket modest nivå. Sjön har en fin strandpromenad vilket gör att det inte är någon ansträngande tur.

Bra promenadskor, kläder efter väder och en handkikare är allt som behövs.   

Datum: Söndagen 21 januari
Plats: Råstasjön och där på parkeringsplatsen vid Råsta tennishall
Tid: 10:00
Exkursionsledare: Hasse Ivarsson
Svårighetsgrad: Lätt
Föranmälan: Ingen föranmälan behövs

Sträckskådning

Sträckskådning
Sträckskådning 30-meterskärret

Sträcksskådningsaktiviteterna har snabbt blivit populära inslag i programmet. Vi satsar på söndagen den 14 april då vi har en vårsträcksdag vid 30-meterskärret. Det är betydligt svårare att pricka in bra dagar på våren då sträcket är mycket mer utspritt än det är på hösten, men vi försöker med mitten av april då påsken blockerar början. Det man kan förvänta sig är gäss, änder och kanske trana samt rovfåglar av olika slag. Om vi har tur kan vi få en stenfalk eller en pilgrimsfalk. Aktiviteten börjar kl. 8.00 men det brukar finnas skådare på plats tidigare och det går att ansluta och avsluta som man vill. Vid 12 är aktiviteten över, men den som vill kan stanna kvar och säkert få ut lite mer. 

Detta är en bra aktivitet för den som inte är så van fågelskådare då vi är många skådare på plats och alla fåglar ropas ut.

Datum: Söndagen 14 april
Plats: 30-meterskärret
Tid: 8:00
Exkursionsledare: Ulf Svahn m.fl.
Svårighetsgrad: Lätt
Föranmälan: Ingen föranmälan behövs

Råstasjön med Hasse Ivarsson söndagen 12 maj kl. 10.00

Hasse Ivarsson tar oss med på en vårtur runt Råstasjön i början på mig då vårfåglarna börjar göra entré. Gransångare, lövsångare, svartvit flugsnappare och andra brukar vara på plats. Ingen föranmälan behövs och rundturen är gratis för alla nuvarande och blivande JOK-are. Vi utgår från den stora parkeringsplatsen i närheten av Råsta tennishall, dvs nordvästra hörnet av Råstasjön, i korsningen Råsta strandväg och Sjövägen. Det är lätt att ta sig dit med kollektivtrafik genom T-bana till hållplatsen Näckrosen och då blir det en promenad på ca 1 km ned till sjön.

Råstasjön i början av våren är en viktig del i vårskådandet med många läckra arter som mindre hackspett, duvhök m.m. Alla arter pekas ut så förkunskaperna kan ligga på mycket modest nivå. Sjön har en fin strandpromenad vilket gör att det inte är någon ansträngande tur

Bra promenadskor, kläder efter väder och en handkikare är allt som behövs.   

Datum: Söndagen 12 maj
Plats: Råstasjön och där på parkeringsplatsen vid Råsta tennishall
Tid: 10:00
Exkursionsledare: Hasse Ivarsson
Svårighetsgrad: Lätt
Föranmälan: Ingen föranmälan behövs

Kvällsvandringar kring Säbysjön

Kvällsvandringar kring Säbysjön, tisdagar i maj med Ulf Svahn, Johan Wallin med flera som exkursionsledare 7, 14, 21 och 28 maj kl. 18:00 på parkeringen vid Säby gård närmast Jakobsberg.

Det här är en alldeles utmärkt för den som vill lära sig mer om fågelskådning då det är en lätt aktivitet med flera vana skådare på plats.

VI kan vi möta våren och följa när fåglarna gör sin entré till de svenska häckningsplatserna. Det som står på menyn är framför allt sångare nattaktiva, vanliga som mer ovanliga fåglar. Vi kör alla tisdagar i maj då det kan vara kallt eller varmt soligt eller regn. Det gäller att klä sig efter vädret och tänka på myggplågan som startar en bit in i maj. Vi startar tisdagen den 7 maj och håller på i åtminstone 3 veckor till. Det behövs ingen föranmälan och det kostar inget.

Då det är den tid på året där mycket kan hända ska man alltid gå in på anslagstavlan på JOK: s hemsida alternativt på Facebooksidan ”Fågelskådare på Järva” och kontrollera om det är någon ändring i programmet. Har vi tur kan vi få ihop, någon eller fler av vassångare, kärrsångare, flodsångare eller småfläckig sumphöna som till och från hörs längs Säbysjön och andra ställen. Vi träffas klockan 18:00 på den parkering vid Säby gård som ligger närmast Jakobsberg och utgår gående därifrån.

Datum: Tisdagarna 7 maj, 14 maj, 21 maj, 28 maj
Plats: Parkeringen Säby gård närmast Jakobsberg
Tid: 18:00
Exkursionsledare: Ulf Svahn, Johan Wallin och eller andra kunniga ledare
Svårighetsgrad: Lätt
Föranmälan: Ingen föranmälan behövs


Innekvällar

Innekvällarna sker i Naturskolans lokaler vid Väsby gård på Norra Järvafältet. Parkering vid Bögs gård och därefter en promenad till Väsby gård på 750 meter. Alla innekvällar börjar kl. 19.00.

Årsmöte

6 februari hålls årsmötet. Efter årsmötet blir det årskavalkad från Järvafältet 2022. Till kaffet blir det traditionsmässigt semlor.

Någon tisdag i mars Innekväll med bildvisning som bestäms senare.


EXKURSIONER UTANFÖR JÄRVA höst 2023

Nyårsplocket i Nyköping 7 januari 2024

Som traditionen bjuder kör vi vår klassiker nyårsplocket i Nyköping, vilket brukar vara en bra start på det nya fågelåret. Igen ska vi försöka slå det hittills omöjliga målet med 60 arter i trakten av Nyköping. Som vanligt är det viktigt att gå in på hemsidans anslagstavla alternativt på Facebookgruppen Fågelskådare på Järva för uppdatering. Vi har bara behövt ställa in en gång på grund av vädret, men man vet aldrig hur vädret blir. Målarter är bergand, salskrake, skäggmes m. fl.

Vi åker i egna bilar och reglerna för detta finns på hemsidan. Det får inte bli fler än tre bilar så antalet platser är begränsat. Lägg med ditt mobiltelefonnummer och om du har tillgång till bil i intresseanmälan. Bilen måste vara utrustad med dubbdäck alternativt 4-hjulsdrift.

Datum: söndagen 7 januari

Plats: Trakten kring Nyköping

Tid: Samling 7:00 vid Sillekrog

Exkursionsledare: Ulf Svahn

Svårighetsgrad: Medel (långa promenader och svår terräng vid snö)

Kostnad: Bilkostnad enligt ersättning för egen bil ca 450 kr per person

Föranmälan: Till ulf.svahn@gmail.com startar 20 december till 31 december max 3 bilar. Vid överteckning blir det lottning. Person med bil har företräde.

Östra Lagnö naturreservat via Östanå färjeläge

Välkommen att testa en ny vinterlokal i JOK:s regi.

Anders har personligen besökt lokalen nästan årligen för att bocka av kustnära vinterfåglar, både på land och till havs.

Första stoppet vid Östanå Färjeläge på fastlandssidan för att sedan ge oss ut på Ljusterö där vi stannar till vid Klintsundet för att sedan komma fram till Östra Lagnö Naturreservat där en vandring på c:a 5 km sker.

Några målarter: Bergand, Alfågel, Salskrake, kanske Strömstare vid Loån på fastlandet

Praktiskt att tänka på:

• Toalett/Utedass finns vid Östanå Färjeläge och parkeringen vid Östra Lagnö Naturreservat

• Tubkikare rekommenderas, långa avstånd förekommer • Broddar rekommenderas beroende på väderlek

• Promenaden kan delvis vara lite fysiskt ansträngande beroende på snötillgång, upptrampad snöstig

• Kontrollera hemsidan och eller Facebooksidan Fågelskådare på Järva då aktiviteten kan förkortas/ställas in med kort varsel vid dåligt väder/för mycket snö

• Resan innefattar gratis bilfärja där vi behöver anpassa oss till en tidtabell

• Medtag egen lunch/fika, vädret och tillgång på fågel avgör när vi avslutar dagen men räkna med en heldagsaktivitet under dygnet ljusa timmar som längst.

Vi samåker i egna bilar och reglerna för detta finns på hemsidan. Det får inte bli fler än tre bilar så antalet platser är begränsat. Lägg med ditt mobiltelefonnummer och om du har tillgång till bil i intresseanmälan. Bilen måste vara utrustad med dubbdäck alternativt 4-hjulsdrift.

Datum: Söndagen 11 februari
Plats: Östanå Färjeläge på fastlandssidan
Tid: 09:00
Exkursionsledare: Anders Joachimsson
Svårighetsgrad: Medel (Svår om mycket snö)
Kostnad: Bilkostnad enligt ersättning för egen bil ca 100 kr per person
Föranmälan: Till andersjoachimsson@gmail.com med start 1 Januari 2024, senast 4 Februari 2024. Max 3 bilar. Person med bil har företräde.

Lite förhandsinformation

Artlista Jan-Mars senaste 5 åren från Artportalen:

Östanå Färjeläge

Östra Lagnö Naturreservat

Uggleexkursion i norra Uppland

Vecka 12 en klassisk uggleupplevelse i Uppland i JOK: s regi, ledare Jojje Lintrup.

Vi har haft flera svåra år för ugglorna och omfattande avverkningar på tidigare kända lokaler gör att det blir svårare att hitta vettiga lokaler inom ramen för en kvällsaktivitet.  

Det är dessutom alltid svårt att pricka in de rätta kvällarna för ugglorna. Vi försöker därför med samma upplägg som för de senaste åren. Som deltagare anmäler du därför ditt intresse och blir därefter kontaktad med relativt kort varsel för eventuellt deltagande när förutsättningarna ser bra ut. Antalet personer är begränsat då det är svårt att hantera för många bilar.

Vi utgår från en plats som bestäms vid tidpunkten. Vi parkerar de bilar som eventuellt inte behövs och åker i max tre bilar. Vi tar med oss det vi vill äta/dricka och har en paus inlagd under kvällen. De ugglor vi framför allt försöker hitta är sparv-, slag-, pärl-, och kattuggla. Om det finns någon känd annan uggla i faggorna kan vi gå efter det också.

Exkursionsledare är Jorge Lintrup. Det krävs inga särskilda förkunskaper och det är ingen ansträngande skådning.

Vi åker i egna bilar och reglerna för detta finns på hemsidan. Det får inte bli fler än tre bilar så antalet platser är begränsat. Lägg med ditt mobiltelefonnummer och om du har tillgång till bil i intresseanmälan. Bilen måste vara utrustad med dubbdäck alternativt 4-hjulsdrift.

Datum: Under vecka 12
Plats: Uppland
Svårighetsgrad: Låg
Kostnad: Bilkostnad enligt ersättning för egen bil ca 300 kr per person
Intresseanmälan: Till jorgelintrup@gmail.com med start 4 mars till 10 mars. Person med bil har företräde

Holkbygge för familjen

I samarbete med Naturskyddsföreningen i Järfälla bygger vi holkar vid Görvälns slott. Samling vid raststugan / hönshuset på baksidan av slottet där vi också har till-gång att vara inne om så behövs. Vi har allt material, men ta gärna med egen skruvdragare eller hammare så slipper du köa för detta. Brasan tänds, så ta gärna med något att grilla. Fika & kaka bjuder vi på! Holkarna du bygger kan köpas ut till självkostnadspris.

Datum: Söndag 17 mars
Plats: Raststugan/hönshuset Görvälns Slott
Tid: 12:00 till 15:00
Exkursionsledare: Ingrid Stenman
Svårighetsgrad: Låg
Kostnad: Holkarna kan köpas för självkostnadspris
Föranmälan: Ingen föranmälan krävs

Görvälns naturreservat  med Ragnar Lagerkvist 16 maj

Följ med på en vårpromenad i natursköna Görvälns naturreservat. Lyssna på fågelkören tillsammans med dagens kunniga ciceron Ragnar Lagerkvist. En lugn promenad där alla fåglar pekas ut gör det till en bra start även för nybörjare.

Datum: Torsdag 16 maj
Plats: Görvälns naturreservat, Sandviks Parkering
Tid: 18:30
Exkursionsledare: Ingrid Stenman
Svårighetsgrad: Låg
Kostnad: Ingen kostnad för JOK-are
Föranmälan: Ingen föranmälan krävs

Vandring kring Kyrksjön 19 maj

Vi promenerar runt den fågelrika Kyrksjön nära Bromma kyrka. Samling vid parkeringen vid Voltejusvägen klockan 07:30 och sedan långsam promenad runt sjön med många stopp för att kika och lyssna på det myckna fågellivet. Båda bryggorna ska besökas för att vi ska kunna studera de många doppingarna och sothönorna i sjön. Sumpskogen runt sjön hyser en fantastisk fauna med sångfåglar av alla möjliga slag. Vädret avgör naturligtvis hur stor mängd fåglar vi ser, men även i det allra värsta vädret hittar man mycket att se på. Termoskanna med fika och något att tugga på gör utflykten betydligt angenämare. Vi kommer också att passa på att testa Merlin, appen som identifierar världens fågelläten.

Datum: Söndag 19 maj
Plats: Kyrksjön i Bromma, vid parkeringen vid Kyrksjön mittemot idrottsplatsen.
Tid: 07:30
Exkursionsledare: Jojje Lintrup
Svårighetsgrad: Låg
Kostnad: Ingen kostnad för JOK-are
Föranmälan: Ingen föranmälan krävs

Öland 22 – 26 maj

Som vanligt försöker vi organisera exkursion till Öland. Vi planerar att åka ned i hyrbil på morgonen den 22: a maj. Datumen kan komma att ändra beroende på omständigheterna.  

Totalkostnaden ligger på ca 4000 kr för transporter, logi och gemensam middag. Osäkerheten ligger i boende och dieselpriset och hur många mil vi kör.    

Du anmäler intresse till exkursionsledaren Ulf Svahn (ulf.svahn@gmail.com) senast den 1 april.

Deltagarantalet är begränsat.

Datum: 22 – 26 maj
Plats: Öland
Exkursionsledare: Ulf Svahn
Svårighetsgrad: Medel (långa promenader i blandad terräng kan förekomma)
Kostnad: Kostnaden för transport, middagar och logi 4000 kr
Föranmälan: Till ulf.svahn@gmail.com från 1 mars till den 14 april

Nattsångartur till Hjälstaviken 3 juni

I början av juni är det full aktivitet även långt in på natten och Hjälstaviken är den främsta fågellokalen i Uppland och väl värd ett besök. Vi hoppas på gräshoppsångare, vassångare, flodsångare och annat. Vi åker i egna bilar och är ute så länge vi vill. Det kan också tänkas att vi gör en kompletterande utflykt under kvällen.

Datum: 3 juni
Plats: Hjälstaviken
Tid: Samling vid Barkarby station kl. 19:00
Exkursionsledare: Ulf Svahn
Svårighetsgrad: Låg
Kostnad: Bilkostnad enligt ersättning för egen bil ca 250 kr per person
Föranmälan: Till ulf.svahn@gmail.com med start 20 maj till 27 maj. Max 3 bilar. Person med bil har företräde


Övriga aktiviteter 2024

Fågelskådningens dag.

Fågeltornskampen kommer i år att genomföras på fågelskådningens dag 4 maj. Det torn som JOK anmäler in till tävlingen är det som vi kallar för Olles torn och är det stora tornet vid Säbysjöns södra sida.

En informationsaktivitet för och av JOK kommer att genomföras i närheten av Säby gård på fågelskådningens dag den 4 maj.

Allmänt

Alla programpunkter är preliminära vilket gör att det alltid är bra att följa med på Facebookgruppen ”Fågelskådare på Järva” eller JOK: s hemsida för att vara uppdaterad om något skulle ändra sig.


Regler vid anmälan och avbokning

Sverigeresor

  1. En anmälningsavgift på 20% av beräknad kostnad/person för bilhyra, bensin och övernattning utgår och skall finnas på JOK:s postgirokonto senast två veckor efter anmälan. Anmälningsavgiftens storlek framgår av aktuellt JOK-program.
  2. Vid eventuell avbokning är huvudfallet att anmälningsavgiften går till de kostnader som arrangören har för resan och betalas därför inte tillbaka. Om resenären kan hitta en ersättare inom klubben betalas anmälningsavgiften tillbaka i sin helhet. I de fall det finns en väntelista och en person från listan kan ta platsen betalas även då anmälningsavgiften tillbaka i sin helhet. Många hemförsäkringar täcker olika typer av resekostnader vid tvingande avbokning varför det kan vara värt att kontrollera det vid en eventuell händelse.

Obs! Allt deltagande på JOKs exkursioner sker på egen risk.
Notera också att ledarna arbetar på ideell basis.

Regel för minderårig vid resa med övernattning

På exkursioner/resor som innebär övernattning får minderåriga endast deltaga i sällskap med vuxen person.

Milersättning

När egna bilar nyttjas på exkursionerna gäller följande:
Kostnaden är 30 kr/mil, som alla i bilen delar på. Normalt blir detta 7-10 kr/mil för varje deltagare, men det kan ibland bli lite mer om inte bilarna fylls på ett optimalt sätt.

Biodiesel

Styrelse har bestämt att när föreningen använder hyrbil vid exkursioner skall dessa tankas med HVO100 (Biodiesel) i möjligaste mån. Lite större avtryck i plånboken men mindre klimatavtryck.

Cookies är små textfiler som lagras i din webbläsare av sidor du besöker. De innehåller vanligtvis en hemsida och en identifierare. Cookies hjälper till att förbättra din upplevelse medan du navigerar på hemsidan. Vi använder bara funktionella cookies för att hemsidan ska fungera.