Program, exkursioner & innekvällar vår 2021

Det som är speciellt detta år är Coronaepidemin. Styrelsen har utgått ifrån att pandemin inte ska sätta några käppar i hjulet för aktiviteterna, men vi vet att man inte kan räkna med det. Det gäller att hålla sig uppdaterad om vad som sker genom att följa anslagstavlan på JOK: s hemsida eller Facebookgruppen Fågelskådare på Järva.

JÄRVA-AKTIVITETER

Alla JOK-aktiviteter sker i samarbete med Studiefrämjandet

Fågelvandringar på Järvafältet

Novemberrejs

Novemberrejset är avsultat. Vinnare blev Johan Wallin med imponerande 73 arter. Grattis Johan!

Leaderboard

Fågelvandringar med Bengt Sundberg

Fågelvandringsfika
Fågelvandringsfika

Bengt Sundbergs populära fågelvandringar fortsätter under våren 2021. 29 november 2020,  31 januari, 28 februari, 28 mars och 25 april 2021 är de datum som är bestämda. Vandringarna utgår alltid från Naturskolan vid Väsby gård klockan 09:00. Tempot är lugnt så att alla fåglar kan artbestämmas och alla kan hänga med. Lämplig klädsel och fikatermos gör vandringen extra trevlig.

Datum: 29 november 2020,  31 januari, 28 februari, 28 mars och 25 april
Plats: Väsby gård
Tid: 09:00
Svårighetsgrad: Lätt
Föranmälan: Ingen föranmälan behövs

Råstasjön med Hasse Ivarsson 6 december och 7 februari

Vi fortsätter med Hasse Ivarssons vandringar runt Råstasjön och kanske Lötsjön om den är givande. De är bra möjligheterför skådning då den mörka årstiden sätter in. Vi startar med söndagen den 6 december. Ingen föranmälan behövs och rundturen är gratis för alla nuvarande och blivande JOK-are. Vi utgår från den stora parkeringsplatsen i närheten av tennishallen, dvs nordvästra hörnet av Råstasjön, i korsningen av Råsta strandväg och Sjövägen. Det är lätt att ta sig dit med kollektivtrafik genom T-bana till hållplatsen Näckrosen och då blir det en promenad på ca 1 km ned till sjön. Ta chansen att besöka Råstasjön som är en viktig pusselbit i den södra delen av Järvafältet med ett levande fågelliv året runt. Med ett stenkast från nationalstadsparken går det inte att överskatta betydelsen. Alla arter pekas ut så förkunskaperna kan ligga på mycket modest nivå. Sjön har en fin strandpromenad vilket gör att det inte är någon ansträngande tur.

Datum: 6 december 2020, 7 februari 2021
Plats: Råstasjön
Tid: 10:00
Svårighetsgrad: Lätt
Föranmälan: Ingen föranmälan behövs

Sträckskådning vid 30-meterskärret, Inställt

Sträckskådning
Sträckskådning

Sträcksskådningsaktiviteterna har snabbt blivit populära inslag i programmet. Höstens sträckskådningsaktiviteter blev väldigt välbesökta och ett fint tillfälle att låta nya personer komma i kontakt med klubben. Vi satsar på lördagen den 11 april då vi har en vårsträcksdag vid 30-meterskärret. Det är betydligt svårare att pricka in bra dagar på våren då sträcket är mycket mer utspritt än det är på hösten, men vi försöker med början av april igen. Det man kan förvänta sig är gäss, änder och kanske trana samt rovfåglar av olika slag. Om vi har tur kan vi få en stenfalk eller en pilgrimsfalk. Aktiviteten börjar kl. 8.00 men det brukar finnas skådare på plats tidigare och det går att ansluta och avsluta som man vill. Vid 12 är aktiviteten över, men den som vill kan stanna kvar och säkert få ut lite mer. Ingen föranmälan behövs.

DENNA AKTIVITET ÄR INSTÄLLD PGA CORONARESTRIKTIONER

Datum: 11 april
Plats: 30-meterskärret
Tid: 8:00
Exkursionsledare: Ulf Svahn
Svårighetsgrad: Lätt
Föranmälan: Ingen föranmälan behövs


EXKURSIONER UTANFÖR JÄRVA, vår 2021

Nyårsplocket i Nyköping 6 januari 2021

Som traditionen bjuder är det på trettondagen vi kör vår klassiker nyårsplocket i Nyköping. Bra start på det nya fågelåret. Igen ska vi försöka slå det till synes omöjliga målet med 60 arter på nyårsplocket i trakten av Nyköping. Hittills har inget gäng lyckats lösa det även om antalet arter över tid är långt högre än 60. Rejäl kyla och gärna is långt ut på fjärdarna är bra förutsättningar. Som vanligt är det viktigt att gå in på hemsidans anslagstavla alternativt på FB för uppdatering. Vi har bara behövt ställa in en gång på grund av vädret, men man vet aldrig hur vädret blir.

Vi åker i egna bilar och reglerna för detta finns på hemsidan. Det får inte bli mer än tre fyra bilar så antalet är begränsat. Fram till onsdagen den 31 december kan ni skicka er anmälan till ulf.svahn@gmail.com. Lägg med ditt mobiltelefonnummer och om du kan vara chaufför.

Datum: 6 januari
Tid: Samling 7:00 vid Sillekrog
Plats: Trakten kring Nyköping
Svårighetsgrad: Medel (enskilda vandringar kan vara ansträngande)
Föranmälan: Till ulf.svahn@gmail.com före 31 december max 3 bilar
Kostnad: Kostnaden för de egna bilarna ca 250 kr per person

Uggleexkursion i norra Uppland

Vecka 10 – 16 en klassisk uggleupplevelse i Uppland i JOK: s regi, ledare Ulf Svahn och Jojje Lintrup:

Vi har haft flera svåra år för ugglorna som blanda annat rapporterats om i JOK-bladet. Hoppet står till att det ska bli ett bättre år 2021 men det återstår att se. Uppmuntrande är att det är bättre tillgång på sorkar än de senaste åren, men det är mycket som ska ramla på plats.

Vi kan också konstatera att det är svårt att pricka in de rätta kvällarna för ugglorna. Vi försöker därför med att flera försök under en längre period. Som deltagare anmäler du därför ditt intresse och blir därefter kontaktad med relativt kort varsel för eventuellt deltagande när förutsättningarna ser bra ut. Vi vill alltså ha en lista på intresserade som samtliga kontaktas när det blir en kväll som ser vettig ut. Antalet personer är begränsat då det är svårt att hantera fler än tre bilar. Beroende på bilar blir det alltså ca 12 personer.

Vi utgår från Rotebro station vid 16 -17-tiden och kommer tillbaka till Rotebro station vid 23-tiden. Vi parkerar de bilar som eventuellt inte behövs och där eventuella pendeltågsberoende kommer in i systemet. Vi tar med oss det vil vill äta/dricka och har en paus inlagd under kvällen. De ugglor vi framför allt försöker hitta är sparv-, slag-, pärl-, och kattuggla. Om det finns någon känd berguv eller hornuggla i faggorna kan vi gå efter det också.

Exkursionsledare är Ulf Svahn och Jorge Lintrup. Det krävs inga särskilda förkunskaper och det är ingen ansträngande skådning. Kostnaden är bilkostnad enligt JOK:s mall ca 150 kr per person. Anmälan till ulf.svahn@gmail.com . Max 3 bilar med sammanlagt 12 personer så vänta inte med anmälan

Datum: Flera gånger under veckorna 10 – 16
Plats: Norra Uppland
Tid: Samling bestäms i mejlinformation vid Rotebro pendeltågstation
Svårighetsgrad: Låg
Intresseanmälan: Till ulf.svahn@gmail.com före 28 februari max 3 bilar
Kostnad: Kostnaden för de egna bilarna ca 250 kr per person

Färnebofjärden med Stig Holmstedt

Efter förra årets lyckade exkursion till Färnebofjärdrn med fina obsar på vitryggig hackspett planerar till någon gång under våren. Tänkbara datum är 6 – 7 mars. Stig Holmstedt vem annars kommer att vara vår exkursionsledare.

Vi bor på Gysinge vandrarhem där vi också äter gemensamt. Frukost och lunch organiserar man själv och tar med sig.

Datum: 6 – 7 mars
Plats: Gysinge
Tid: Samling bestäms i mejlinformation vid Rotebro pendeltågstation
Svårighetsgrad: Medel (långa promenader i blandad terräng kan förekomma)
Intresseanmälan: Till ulf.svahn@gmail.com före 28 februari max 3 bilar
Kostnad: Kostnaden för de egna bilarna övernattning på vandrarhemmet samt två middagar ca 1500 kr per person

Öland raritetsveckan v. 20 21 – 25 maj med Stig Holmstedt

Som vanligt organiserar JOK en traditionstyngd exkursion till Öland under v 20, den s.k. raritetsveckan. Vi samlas den 21 på kvällen vilket gör att man kan arbeta del av den 19:e om behovet finns.

Missa inte denna tur till våren då vårfåglarna har kommit och ljuset är på plats. Det är nästan möjligt att skåda dygnet runt. Vi bor och äter hos Stig Holmstedt som är vår kunniga och välplanerade ledare som dessutom lagar goda middagar som avnjuts gemensamt på kvällarna.

Kostnaden för allt detta är ca 1800 kr inkl. middagarna.

Du anmäler dig till exkursionsledaren Stig Holmstedt (stig.holmstedt@gmail.com) senast torsdagen den 1 maj. Ange då ditt mobilnummer och om du kan ställa upp med bil!

Deltagarantalet är begränsat till sju personer så hör av dig snarast!

Anmälningsavgiften, 800 kr, ska vara inbetald på JOKs plusgirokonto 58 01 32 – 9 senast en vecka efter anmälan.

Datum: 21 – 25 maj
Plats: Öland
Tid: Samling 21 maj till middag eller senare om man så vill
Svårighetsgrad: Medel (långa promenader i blandad terräng kan förekomma)
Intresseanmälan: Till exkursionsledaren Stig Holmstedt (stig.holmstedt@gmail.com) senast torsdagen den 1 maj
Kostnad: Kostnaden för de egna bilarna övernattning fyra middagar ca 1800 kr per person


JOK:s innekvällar vår 2021

Innekvällarna äger rum på Naturskolan vid Väsby gård (norra Järvafältet) med början kl. 19.00. 

Parkering vid Bögs gård, därefter en kilometers uppfriskande promenad.

Klubben bjuder på fika med dopp efter föredragen/bildvisningarna!

Årsmöte

9 februari hålls årsmötet. Efter årsmötet blir årskavalkad Järvafältet. Till kaffet blir det traditionsmässigt semlor.

Innekväll

9 mars Innekväll med det från november uppskjutna ämnet och storskarv med Sören Lindén.

När det gäller innekvällarna är det fortfarande stor osäkerhet på grund av Coronapandemin. Mer information kommer på anslagstavlan och Facebookgruppen Fåglar på Järva och via mejl


Regler vid anmälan och avbokning

Sverigeresor

  1. En anmälningsavgift på 20% av beräknad kostnad/person för bilhyra, bensin och övernattning utgår och skall finnas på JOK:s postgirokonto senast två veckor efter anmälan. Anmälningsavgiftens storlek framgår av aktuellt JOK-program.
  2. Vid eventuell avbokning är huvudfallet att anmälningsavgiften går till de kostnader som arrangören har för resan och betalas därför inte tillbaka. Om resenären kan hitta en ersättare inom klubben betalas anmälningsavgiften tillbaka i sin helhet. I de fall det finns en väntelista och en person från listan kan ta platsen betalas även då anmälningsavgiften tillbaka i sin helhet.Många hemförsäkringar täcker olika typer av resekostnader vid tvingande avbokning varför det kan vara värt att kontrollera det vid en eventuell händelse.

När egna bilar nyttjas på exkursionerna gäller följande:

Kostnaden är 20 kr/mil, som alla i bilen delar på. Normalt blir detta 5-7 kr/mil för varje deltagare, men det kan ibland bli lite mer om inte bilarna fylls på ett optimalt sätt.

Obs! Allt deltagande på JOKs exkursioner sker på egen risk.
Notera också att ledarna arbetar på ideell basis.

Regel för minderårig vid resa med övernattning

På exkursioner/resor som innebär övernattning får minderåriga endast deltaga i sällskap med vuxen person.

Övrigt

När egna bilar nyttjas på exkursionerna gäller följande:
Kostnaden är 20 kr/mil, som alla i bilen delar på. Normalt blir detta 5-7 kr/mil för varje deltagare, men det kan ibland bli lite mer om inte bilarna fylls på ett optimalt sätt.

På exkursioner/resor som innebär övernattning får minderåriga endast deltaga i sällskap med vuxen person.