Program, exkursioner & innekvällar Höst 2022

Styrelsen återkommer nu med ett höstprogram som vi hoppas ska vara intressant och där alla kan hitta något. Allt från vandringar på Järvafältet till exkursioner utanför Järvaområdet.

För första gången sedan våren 2020 är inte Coronapandemin ett problem. Styrelsen har utgått ifrån att denna situation gäller även under hösten. Om så inte skulle vara fallet kommer informationen att uppdateras här på hemsidan och Facebookgruppen Fågelskådare på Järva.

JÄRVA-AKTIVITETER

Alla JOK-aktiviteter sker i samarbete med Studiefrämjandet


Fågelvandringar med Bengt Sundberg

Fågelvandringsfika
Fågelvandringsfika

Bengt Sundbergs populära fågelvandringar fortsätter under hösten 2022. 28 augusti, 25 september, 30 oktober och 27 november är de datum som är bestämda. Vandringarna utgår alltid från Naturskolan vid Väsby gård klockan 09:00. Tempot är lugnt så att alla fåglar kan artbestämmas och alla kan hänga med. Lämplig klädsel och fikatermos gör vandringen extra trevlig.

Datum: 28 augusti, 25 september, 30 oktober, 27 november
Plats: Naturskolan, Väsby gård
Tid: 09:00
Svårighetsgrad: Lätt
Föranmälan: Ingen föranmälan behövs

Råstasjön med Hasse Ivarsson 4 december

Vi fortsätter med Hasse Ivarssons vandringar runt Råstasjön och kanske Lötsjön om den är givande. De är bra möjligheter för skådning då den mörka årstiden sätter in. Vi startar med söndagen den 4 december. Ingen föranmälan behövs och rundturen är gratis för alla nuvarande och blivande JOK-are. Vi utgår från den stora parkeringsplatsen i närheten av tennishallen, dvs nordvästra hörnet av Råstasjön, i korsningen av Råsta strandväg och Sjövägen. Det är lätt att ta sig dit med kollektivtrafik genom T-bana till hållplatsen Näckrosen och då blir det en promenad på ca 1 km ned till sjön.

Ta chansen att besöka Råstasjön som är en viktig pusselbit i den södra delen av Järvafältet med ett levande fågelliv året runt. Med ett stenkast från nationalstadsparken går det inte att överskatta betydelsen. Alla arter pekas ut så förkunskaperna kan ligga på mycket modest nivå. Sjön har en fin strandpromenad vilket gör att det inte är någon ansträngande tur.

Bra promenadskor, kläder efter väder och en handkikare är allt som behövs.   

Välkomna! 

Datum: 4 decemberj 2022
Plats: Råstasjön
Tid: 10:00
Svårighetsgrad: Lätt
Föranmälan: Ingen föranmälan behövs

Sträckskådningar

Sträckskådning
Sträckskådning 30-meterskärret

Sträckskådningarna har blivit ett populärt inslag i programmet. Vi kör två aktiviteter under hösten även under hösten 2022. De två datumen är söndagarna 18 september och 2 oktober. I båda fallen sker aktiviteten vid 30-meterskärret och börjar 8:00 och slutar 11:00 men det finns personer på plats både före och efter.

Helgen 1 – 2 oktober är en stor europeisk skådaraktivitet EuroBirdwatch. På lördagen och söndagen görs fågelräkning på många platser i Europa. JOK: s bidrag är sträckskådningsaktiviteten vid 30-meterskärret den 2 oktober.

Datum: 18 september, 2 oktober
Plats: 30-meterskärret
Tid: 8:00
Exkursionsledare: Ulf Svahn 18 september, Johan Wallin 2 oktober
Svårighetsgrad: Lätt
Föranmälan: Ingen föranmälan behövs


Innekvällar

Innekvällarna sker i Naturskolans lokaler vid Väsby gård på Norra Järvafältet. Parkering vid Bögs gård och därefter en promenad till Väsby gård på 750 meter. Alla innekvällar börjar kl. 19.00.

13 oktober

Peppe Nordenskjöld visar bilder och berättar om resor till Syd- och Mellanamerika.

8 november

Henrik Ekman kommer och berättar om sina erfarenheter kring vargen och dess situation i Sverige.


Övriga aktiviteter

Söndag 13 november kl. 12 – 15 genomför vi en familjeaktivitet tillsammans med naturskyddsföreningen i Järfälla då vi gör fågelmat. En lämplig aktivitet för barn och familj. Plats bestäms senare.

Håll dig alltid uppdaterad om ändringar genom att titta på hemsidan och Facebookgruppen ”Fågelskådare på Järva”.

EXKURSIONER UTANFÖR JÄRVA höst 2022

Skåne västkusten 22 – 25 september.

Den klassiska exkursionen till Skåne Västkusten som tagits upp igen på programmet sker detta år i den veckan som har störts sannolikhet för hård blåst. Vi bor på Mellbystrands vandrarhem/bed and breakfast och lägger upp rutterna i den riktning som ger mest ur ett fågelperspektiv. Vindar och annat kan snabbt ändras. Det är rovfåglar, vadare och sjöfågel som är fokus. Kostnaden beräknas ligga på ca 4 000 kronor per person då vi planerar för hyrbil och vi kan max vara 8 personer.

Datum: 22 – 25 september
Plats: Boende Mellbystrand, skådning från lämpliga lokaler Skåne – Västkusten
Svårighetsgrad: Medel (enskilda vandringar kan vara ansträngande)
Föranmälan: Till ulf.svahn@gmail.com före 30juli
Kostnad: ca 4 000 kr per person

Öland i raritetsveckan 15- 19 oktober

Som vanligt genomförs en resa till Öland i den så kallade raritetsveckan 42. Stig Holmstedt med bas på Öland är i det närmaste självklar fågelguide med mycket goda kunskaper om Öland och var rariteterna kan hittas. Vi reser i egna bilar och bor hos Stig i hans hus som tidigare år och äter gemensamt lagad middag. Vi kan max vara 9 personer.

Datum: 15 – 19 oktober
Plats: Öland
Svårighetsgrad: Medel (enskilda vandringar kan vara ansträngande)
Intresseanmälan: Till ulf.svahn@gmail.com före 15 augusti
Kostnad: ca 3000 kr (kan stiga vid val av hyrbil istället för privata bilar)


Regler vid anmälan och avbokning

Sverigeresor

  1. En anmälningsavgift på 20% av beräknad kostnad/person för bilhyra, bensin och övernattning utgår och skall finnas på JOK:s postgirokonto senast två veckor efter anmälan. Anmälningsavgiftens storlek framgår av aktuellt JOK-program.
  2. Vid eventuell avbokning är huvudfallet att anmälningsavgiften går till de kostnader som arrangören har för resan och betalas därför inte tillbaka. Om resenären kan hitta en ersättare inom klubben betalas anmälningsavgiften tillbaka i sin helhet. I de fall det finns en väntelista och en person från listan kan ta platsen betalas även då anmälningsavgiften tillbaka i sin helhet. Många hemförsäkringar täcker olika typer av resekostnader vid tvingande avbokning varför det kan vara värt att kontrollera det vid en eventuell händelse.

Obs! Allt deltagande på JOKs exkursioner sker på egen risk.
Notera också att ledarna arbetar på ideell basis.

Regel för minderårig vid resa med övernattning

På exkursioner/resor som innebär övernattning får minderåriga endast deltaga i sällskap med vuxen person.

Milersättning

När egna bilar nyttjas på exkursionerna gäller följande:
Kostnaden är 30 kr/mil, som alla i bilen delar på. Normalt blir detta 7-10 kr/mil för varje deltagare, men det kan ibland bli lite mer om inte bilarna fylls på ett optimalt sätt.