Program, exkursioner & innekvällar Vår 2023

Styrelsen återkommer nu med ett vårprogram som vi hoppas ska vara intressant och där alla kan hitta något. Allt från vandringar på Järvafältet till exkursioner utanför Järvaområdet.

Innehåll

JÄRVA-AKTIVITETER

Alla JOK-aktiviteter sker i samarbete med Studiefrämjandet


Fågelvandringar med Bengt Sundberg

Fågelvandringsfika
Fågelvandringsfika

Bengt Sundbergs populära fågelvandringar fortsätter även under 2023. För vinter och vår är programmet söndagarna 29/1, 26/2, 26/3 och 30/4 och utgår alltid från Naturskolan vid Väsby gård klockan 09:00. Tempot är lugnt så att alla fåglar kan artbestämmas och alla kan hänga med. Lämplig klädsel och fikatermos gör vandringen extra trevlig.

Datum: Söndagarna 29 januari, 26 februari, 26 mars, 30 april
Plats: Naturskolan, Väsby gård
Tid: 09:00
Svårighetsgrad: Lätt
Föranmälan: Ingen föranmälan behövs

Råstasjön med Hasse Ivarsson söndagen 22 januari kl. 10.00

Hasse Ivarsson tar oss med på en andra vintertur runt Råstasjön söndagen den 22 januari med start kl. 10.00. Ingen föranmälan behövs och rundturen är gratis för alla nuvarande och blivande JOK-are. Vi utgår från den stora parkeringsplatsen i närheten av tennishallen, dvs nordvästra hörnet av Råstasjön, i korsningen Råsta strandväg och Sjövägen. Det är lätt att ta sig dit med kollektivtrafik genom T-bana till hållplatsen Näckrosen och då blir det en promenad på ca 1 km ned till sjön.

Ta chansen att besöka Råstasjön som är en viktig pusselbit i den södra delen av Järvafältet med ett levande fågelliv året runt. Med ett stenkast från nationalstadsparken går det inte att överskatta betydelsen. Alla arter pekas ut så förkunskaperna kan ligga på mycket modest nivå. Sjön har en fin strandpromenad vilket gör att det inte är någon ansträngande tur.

Bra promenadskor, kläder efter väder och en handkikare är allt som behövs.   

Välkomna! 

Datum: Söndagen 22 januari
Plats: Råstasjön och där på parkeringsplatsen vid Råsta tennishall
Tid: 10:00
Svårighetsgrad: Lätt
Föranmälan: Ingen föranmälan behövs

Familjeaktivitet ”vi bygger fågelholkar”

JOK i samarbete med Naturskyddsföreningen i Järfälla.

Söndagen 19 mars 13.00 hönshuset / raststugan vid Görvälns slott.

Stora som små, vi bygger fågelholkar som ska sättas ut i Järfällas fågelrevir. Du kan också om du vill köpa loss den holk du byggt, till självkostnadspris.

Välkomna! 

Datum: Söndagen 19 mars
Plats: Hönshuset / raststugan vid Görvälns slott.
Tid: 13:00
Svårighetsgrad: Lätt
Föranmälan: Ingen föranmälan behövs

Sträckskådningar

Sträckskådning
Sträckskådning 30-meterskärret

Sträcksskådningsaktiviteterna har snabbt blivit populära inslag i programmet. Vi satsar på söndagen den 16 april då vi har en vårsträcksdag vid 30-meterskärret. Det är betydligt svårare att pricka in bra dagar på våren då sträcket är mycket mer utspritt än det är på hösten, men vi försöker med mitten av april då påsken blockerar början. Det man kan förvänta sig är gäss, änder och kanske trana samt rovfåglar av olika slag. Om vi har tur kan vi få en stenfalk eller en pilgrimsfalk. Aktiviteten börjar kl. 8.00 men det brukar finnas skådare på plats tidigare och det går att ansluta och avsluta som man vill. Vid 12 är aktiviteten över, men den som vill kan stanna kvar och säkert få ut lite mer. 

Detta är en bra aktivitet för den som inte är så van fågelskådare då vi är många skådare på plats och alla fåglar ropas ut.

Datum: Söndagen 16 april
Plats: 30-meterskärret
Tid: 8:00
Exkursionsledare: Ulf Svahn
Svårighetsgrad: Lätt
Föranmälan: Ingen föranmälan behövs

Råstasjön med Hasse Ivarsson söndagen 7 maj kl. 10.00

Hasse Ivarsson tar oss med på en vårtur runt Råstasjön i början på mig då vårfåglarna börjar göra entré. Gransångare, lövsångare, svartvit flugsnappare och andra brukar vara på plats. Ingen föranmälan behövs och rundturen är gratis för alla nuvarande och blivande JOK-are. Vi utgår från den stora parkeringsplatsen i närheten av Råsta tennishall, dvs nordvästra hörnet av Råstasjön, i korsningen Råsta strandväg och Sjövägen. Det är lätt att ta sig dit med kollektivtrafik genom T-bana till hållplatsen Näckrosen och då blir det en promenad på ca 1 km ned till sjön.

Ta chansen att besöka Råstasjön som är en viktig pusselbit i den södra delen av Järvafältet med ett levande fågelliv året runt. Med ett stenkast från nationalstadsparken går det inte att överskatta betydelsen. Alla arter pekas ut så förkunskaperna kan ligga på mycket modest nivå. Sjön har en fin strandpromenad vilket gör att det inte är någon ansträngande tur.

Bra promenadskor, kläder efter väder och en handkikare är allt som behövs.   

Välkomna! 

Datum: Söndagen 7 maj
Plats: Råstasjön och där på parkeringsplatsen vid Råsta tennishall
Tid: 10:00
Svårighetsgrad: Lätt
Föranmälan: Ingen föranmälan behövs

Kvällsvandringar kring Säbysjön

Kvällsvandringar kring Säbysjön, tisdagar i maj med Ulf Svahn, Johan Wallin med flera som exkursionsledare 9, 16, 23 och 30 maj kl. 18:00 på parkeringen vid Säby gård närmast Jakobsberg.

Det här är en alldeles utmärkt för den som vill lära sig mer om fågelskådning då det är en lätt aktivitet med flera vana skådare på plats. Vi kan vi möta våren och följa när fåglarna gör sin entré till de svenska häckningsplatserna. Det som står på menyn är sångare, nattaktiva, vanliga som mer ovanliga fåglar. Vi kör alla tisdagar i maj då det kan vara kallt eller varmt soligt eller regn. Det gäller att klä sig efter vädret och tänka på myggplågan som startar en bit in i maj. Vi startar tisdagen den 9 maj och håller på i åtminstone 3 veckor till. Det behövs ingen föranmälan och det kostar inget

Då det är den tid på året där mycket kan hända ska man alltid gå in på anslagstavlan på JOK: s hemsida alternativt på Facebooksidan ”Fågelskådare på Järva” och kontrollera hur det ser ut. Har vi tur kan vi få ihop, någon eller fler av vassångare, kärrsångare, flodsångare eller småfläckig sumphöna som till och från hörs längs Säbysjön och andra ställen. Vi träffas klockan 18:00 på den parkering vid Säby gård som ligger närmast Jakobsberg och utgår gående därifrån. Om de finns någon intressant fågel på annat ställe åker vi dit i egna bilar

Datum: Tisdagarna 9 maj, 16 maj, 23 maj, 30 maj
Plats: Parkeringen Säby gård närmast Jakobsberg
Tid: 18:00
Svårighetsgrad: Lätt
Föranmälan: Ingen föranmälan behövs

Promenad runt Bromma Kyrksjö

Söndag den 14 maj med Jojje Lintrup. Vi promenerar runt den fågelrika Kyrksjön med sina många doppingar, sångfåglar, hackspettar och änder. Samling vid parkeringen vid Vultejusvägen klockan 07:30 och sedan långsam promenad runt hela sjön med många stopp för att lyssna och kika på fågellivet. Båda bryggorna kommer att besökas för att vi ska få kika på svarthakedoppingarna, skäggdoppingarna, samt deras släktingar smådoppingarna. Sumpskogen runt sjön ljuder av mängder av fåglar, som t.ex. gärdsmyg, svarthätta, taltrast, rödvingetrast, näktergal, svartvit flugsnappare, och om man har tur mindre flugsnappare. I bakgrunden en vägg av andra arters fågelläten, t.ex. bofink, mindre hackspett, gröngöling, steglits, trädkrypare, rödhake, järnsparv, m.fl. Ta med fikatermos och kläder efter väder.

Datum: Söndagen 14 maj
Plats: Kyrksjön, parkeringen vid Voltejusvägen
Tid: 07:30
Svårighetsgrad: Lätt
Föranmälan: Ingen föranmälan behövs


Innekvällar

Innekvällarna sker i Naturskolans lokaler vid Väsby gård på Norra Järvafältet. Parkering vid Bögs gård och därefter en promenad till Väsby gård på 750 meter. Alla innekvällar börjar kl. 19.00.

28 februari Årsmöte

Efter årsmötet blir det årskavalkad från Järvafältet 2022. Till kaffet blir det traditionsenligt semlor.

14 marsResor i kolibriland” 

Lars Irestedt har gjort många resor på den amerikanska kontinenten. En fågelgrupp som han särskilt har fastnat för är kolibrierna. Denna kväll tar Lars med oss in i dessa små juvelers värld.


EXKURSIONER UTANFÖR JÄRVA vår 2023

Nyårsplocket i Nyköping 7 januari 2023

Som traditionen bjuder kör vi vår klassiker nyårsplocket i Nyköping. Bra start på det nya fågelåret. Igen ska vi försöka slå det till synes omöjliga målet med 60 arter i trakten av Nyköping. Hittills har inget gäng lyckats lösa det även om antalet sammantagna arter över tid är långt högre än 60. Rejäl kyla och gärna is långt ut på fjärdarna är bra förutsättningar. Som vanligt är det viktigt att gå in på hemsidans anslagstavla alternativt på Facebookgruppen Fågelskådare på Järva för uppdatering. Vi har bara behövt ställa in en gång på grund av vädret, men man vet aldrig hur vädret blir.

Vi åker i egna bilar och reglerna för detta finns på hemsidan. Det får inte bli fler än tre bilar så antalet platser är begränsat. Fram till 31 december kan ni skicka er anmälan till ulf.svahn@gmail.com. Lägg med ditt mobiltelefonnummer och om du har tillgång till bil. Bilen måste vara utrustad med dubbdäck.

Plats: Trakten kring Nyköping
Tid: Samling 7:00 vid Sillekrog
Exkursionsledare: Ulf Svahn
Svårighetsgrad: Medel (långa promenader kan förekomma)
Kostnad: Bilkostnad enligt ersättning för egen bil ca 400 kr per person
Föranmälan: Till ulf.svahn@gmail.com före 31 december max 3 bilar

Uggleexkursion i norra Uppland.

Det är dessutom alltid svårt att pricka in de rätta kvällarna för ugglorna. Vi försöker därför med samma upplägg som för de senaste åren. Som deltagare anmäler du därför ditt intresse och blir därefter kontaktad med relativt kort varsel för eventuellt deltagande när förutsättningarna ser bra ut. Antalet personer är begränsat då det är svårt att hantera för många bilar.

Vi utgår från en plats som bestäms vid tidpunkten. Vi parkerar de bilar som eventuellt inte behövs och åker i absolut max tre bilar. Vi tar med oss det vi vill äta/dricka och har en paus inlagd under kvällen. De ugglor vi framför allt försöker hitta är sparv-, slag-, pärl-, och kattuggla. Om det finns någon känd annan uggla i faggorna kan vi gå efter det också.

Exkursionsledare är Jorge Lintrup och Ulf Svahn. Det krävs inga särskilda förkunskaper och det är ingen ansträngande skådning. Kostnaden är bilkostnad enligt JOK:s mall ca 300 kr per person. Anmälan till ulf.svahn@gmail.com.

Datum: Under veckorna 10 – 16
Plats: Uppland
Tid: Samling bestäms i mejlinformation
Svårighetsgrad: Låg
Kostnad: Bilkostnad enligt ersättning för egen bil ca 300 kr per person
Intresseanmälan: Till ulf.svahn@gmail.com före 28 februari. Ange om du har bilmöjlighet. (Bilen måste vara utrustad med dubbdäck och/eller fyrhjulsdrift.)


Öland 20 – 24 maj med Stig Holmstedt

Som vanligt organiserar JOK en traditionstyngd exkursion till Öland. Vi åker ned i hyrbil på morgonen lördagen den 20: e maj.

Missa inte denna tur till våren då vårfåglarna har kommit och ljuset är på plats. Det är nästan möjligt att skåda dygnet runt. Vi bor och lagar goda middagar tillsammans som avnjuts hos Stig Holmstedt som tillsammans med Gustav Knall är våra kunniga och välplanerade ledare.

Totalkostnaden ligger på ca 3250 kr. Osäkerheten ligger i dieselpriset och hur många mil vi kör.   

Du anmäler intresse till exkursionsledaren Ulf Svahn (ulf.svahn@gmail.com) senast den 1 april.

Deltagarantalet är begränsat så hör av dig snarast!

Exkursionsledare: Ulf Svahn
Datum: 20 – 24 maj
Plats: Öland
Svårighetsgrad: Medel (långa promenader i blandad terräng kan förekomma)
Kostnad: Kostnaden för transport, kost och logi 3250 kr
Intresseanmälan: Till ulf.svahn@gmail.com senast 1 april

Övriga aktiviteter 2023

Fågelskådningens dag.

Om fågelskådningens dag genomförs 2023 kommer den att bli av lördagen den 6 maj. Fågeltornskampen kommer i år att genomföras på fågelskådningens dag. Det torn som JOK anmäler in till tävlingen är det som vi kallar för Olles torn och är det stora tornet vid Säbysjöns södra sida.

Allmänt

Alla programpunkter är preliminära vilket gör att det alltid är bra att följa med på Facebookgruppen ”Fågelskådare på Järva” eller JOK: s hemsida för att vara uppdaterad om något skulle ändra sig.


Regler vid anmälan och avbokning

Sverigeresor

  1. En anmälningsavgift på 20% av beräknad kostnad/person för bilhyra, bensin och övernattning utgår och skall finnas på JOK:s postgirokonto senast två veckor efter anmälan. Anmälningsavgiftens storlek framgår av aktuellt JOK-program.
  2. Vid eventuell avbokning är huvudfallet att anmälningsavgiften går till de kostnader som arrangören har för resan och betalas därför inte tillbaka. Om resenären kan hitta en ersättare inom klubben betalas anmälningsavgiften tillbaka i sin helhet. I de fall det finns en väntelista och en person från listan kan ta platsen betalas även då anmälningsavgiften tillbaka i sin helhet. Många hemförsäkringar täcker olika typer av resekostnader vid tvingande avbokning varför det kan vara värt att kontrollera det vid en eventuell händelse.

Obs! Allt deltagande på JOKs exkursioner sker på egen risk.
Notera också att ledarna arbetar på ideell basis.

Regel för minderårig vid resa med övernattning

På exkursioner/resor som innebär övernattning får minderåriga endast deltaga i sällskap med vuxen person.

Milersättning

När egna bilar nyttjas på exkursionerna gäller följande:
Kostnaden är 30 kr/mil, som alla i bilen delar på. Normalt blir detta 7-10 kr/mil för varje deltagare, men det kan ibland bli lite mer om inte bilarna fylls på ett optimalt sätt.

Biodiesel

Styrelse har bestämt att när föreningen använder hyrbil vid exkursioner skall dessa tankas med HVO100 (Biodiesel) i möjligaste mån. Lite större avtryck i plånboken men mindre klimatavtryck.

Cookies är små textfiler som lagras i din webbläsare av sidor du besöker. De innehåller vanligtvis en hemsida och en identifierare. Cookies hjälper till att förbättra din upplevelse medan du navigerar på hemsidan. Vi använder bara funktionella cookies för att hemsidan ska fungera.