Styrelsen återkommer nu med ett vårprogram som vi hoppas ska vara intressant och där alla kan hitta något. Allt från vandringar på Järvafältet till exkursioner utanför Järvaområdet.
Ny rutin vid föranmälan!
Vi ser att vi allt oftare får fler anmälningar än vi har platser till våra exkursioner med max antal deltagare. Det är i och för sig roligt att vi har många som vill följa med, men förutsättningarna sätter gränserna. Vi prövade med lottning under 2024 med blandat resultat. I styrelsen har därför beslutat om en ny modell för 2025. Den innebär följande.:
- Alla intresseanmälningar ska skickas in med epost anmalan@jokhemsida.se.
- Anmälningarna ordnas efter när de inkommit EFTER att anmälningstiden startat.
- Anmälningar som kommer in innan ett startdatum eller efter slutdatum, är inte giltiga.
- Vid fler intresseanmälningar än platser gäller först till kvarn. Om särskilda önskemål föreligger, exempelvis att man kan bidra med egen bil, kommer dessa att ge förtur.
- Om någon inte kommer med har hen förtur till samma exkursion följande år.
- Intresseanmälningar före startdatum kommer alltså inte att bevakas.
JÄRVA-AKTIVITETER
Fågelvandringar, Väsby gård
Intresset för de populära fågelvandringar i och runt Väsby gård har inte minskat. Styrelsens försök att föra vandringarna vidare har slagit väl ut med många deltagare. Vi väljer att fortsätta med dessa vandringar med nya exkursionsledare även under våren 2025. Som vanligt utgår de från Naturskolan vid Väsby gård klockan 09:00. Tempot är lugnt så att alla fåglar kan artbestämmas och alla kan hänga med. Lämplig klädsel och en avslutning i Naturkaféet eller med egen fika gör vandringen extra trevlig.
Datum: söndagarna 26 januari, 23 februari, 30 mars, 27 april
Plats: Naturskolan, Väsby gård
Tid: 09:00
Exkursionsledare: Johan Wallin, Anders Joachimsson, Per Persson och Ulf Svahn
Svårighetsgrad: Lätt
Föranmälan: Ingen föranmälan behövs
Råstasjön med Hasse Ivarsson söndagen 19 januari kl. 10.00
Hasse Ivarsson tar oss med på en andra vintertur runt Råstasjön söndagen den 19 januari med start kl. 10.00. Ingen föranmälan behövs och rundturen är gratis för alla nuvarande och blivande JOK-are. Vi utgår från den stora parkeringsplatsen i närheten av tennishallen, dvs nordvästra hörnet av Råstasjön, i korsningen Råsta strandväg och Sjövägen. Det är lätt att ta sig dit med kollektivtrafik genom T-bana till hållplatsen Näckrosen och då blir det en promenad på ca 1 km ned till sjön. Ta chansen och besöka Råstasjön som är en viktig pusselbit i den södra delen av Järvafältet med ett levande fågelliv året runt. Med ett stenkast från nationalstadsparken går det inte att överskatta betydelsen. Alla arter pekas ut så förkunskaperna kan ligga på mycket modest nivå. Sjön har en fin strandpromenad vilket gör att det inte är någon ansträngande tur
Bra promenadskor, kläder efter väder och en handkikare är allt som behövs.
Datum: Söndagen 19 januari
Plats: Råstasjön och där på parkeringsplatsen vid Råsta tennishall
Tid: 10:00
Exkursionsledare: Ulf Svahn
Svårighetsgrad: Lätt
Föranmälan: Ingen föranmälan behövs
Sträckskådning
Sträcksskådningsaktiviteterna har snabbt blivit populära inslag i programmet. Vi satsar på söndagen den 13 april då vi har en vårsträcksdag vid 30-meterskärret. Det är betydligt svårare att pricka in bra dagar på våren då sträcket är mycket mer utspritt än det är på hösten, men vi försöker med mitten av april då påsken blockerar början. Det man kan förvänta sig är gäss, änder och kanske trana samt rovfåglar av olika slag. Om vi har tur kan vi få en stenfalk eller en pilgrimsfalk. Aktiviteten börjar kl. 8.00 men det brukar finnas skådare på plats tidigare och det går att ansluta och avsluta som man vill. Vid 12 är aktiviteten över, men den som vill kan stanna kvar och säkert få ut lite mer.
Detta är en bra aktivitet för den som inte är så van fågelskådare då vi är många skådare på plats och alla fåglar ropas ut.
Datum: Söndagen 13 april
Plats: 30-meterskärret
Tid: 8:00
Exkursionsledare: Ulf Svahn m.fl.
Svårighetsgrad: Lätt
Föranmälan: Ingen föranmälan behövs
Råstasjön med Hasse Ivarsson söndagen 11 maj kl. 10.00
Hasse Ivarsson tar oss med på en vårtur runt Råstasjön i början på mig då vårfåglarna börjar göra entré. Gransångare, lövsångare, svartvit flugsnappare och andra brukar vara på plats. Ingen föranmälan behövs och rundturen är gratis för alla nuvarande och blivande JOK-are. Vi utgår från den stora parkeringsplatsen i närheten av Råsta tennishall, dvs nordvästra hörnet av Råstasjön, i korsningen Råsta strandväg och Sjövägen. Det är lätt att ta sig dit med kollektivtrafik genom T-bana till hållplatsen Näckrosen och då blir det en promenad på ca 1 km ned till sjön.
Råstasjön i början av våren är en viktig del i vårskådandet med många läckra arter som mindre hackspett, duvhök m.m. Alla arter pekas ut så förkunskaperna kan ligga på mycket modest nivå. Sjön har en fin strandpromenad vilket gör att det inte är någon ansträngande tur.
Bra promenadskor, kläder efter väder och en handkikare är allt som behövs.
Datum: söndagen 11 maj
Plats: Råstasjön och där på parkeringsplatsen vid Råsta tennishall
Tid: 10:00
Exkursionsledare: Ulf Svahn
Svårighetsgrad: Lätt
Föranmälan: Ingen föranmälan behövs
Kvällsvandringar kring Säbysjön
Kvällsvandringar kring Säbysjön, tisdagar i maj med Ulf Svahn, Johan Wallin med flera som exkursionsledare 6, 13, 20 och 27 maj kl. 18:00 på parkeringen vid Säby gård närmast Jakobsberg.
Det här är en alldeles utmärkt för den som vill lära sig mer om fågelskådning då det är en lätt aktivitet med flera vana skådare på plats.
Nu kan vi möta våren och följa när fåglarna gör sin entré till de svenska häckningsplatserna. Det som står på menyn är framför allt sångare nattaktiva, vanliga som mer ovanliga fåglar. Vi kör alla tisdagar i maj då det kan vara kallt eller varmt soligt eller regn. Det gäller att klä sig efter vädret och tänka på myggplågan som startar en bit in i maj. Det behövs ingen föranmälan och det kostar inget.
Då det är den tid på året där mycket kan hända ska man alltid gå in på anslagstavlan på JOK: s hemsida alternativt på Facebooksidan ”Fågelskådare på Järva” och kontrollera om det är någon ändring i programmet. Har vi tur kan vi få ihop, någon eller fler av vassångare, kärrsångare, flodsångare eller småfläckig sumphöna som till och från hörs längs Säbysjön och andra ställen. Vi träffas klockan 18:00 på den parkering vid Säby gård som ligger närmast Jakobsberg och utgår gående därifrån.
Datum: tisdagarna 6 maj, 13 maj, 20 maj, 27 maj
Plats: Parkeringen Säby gård närmast Jakobsberg
Tid: 18:00
Exkursionsledare: Johan Wallin, Ulf Svahn eller annan kunnig ledare
Svårighetsgrad: Lätt
Föranmälan: Ingen föranmälan behövs
Medlemskvällar
Medlemskvällarna sker i Naturskolans lokaler vid Väsby gård på Norra Järvafältet. Parkering vid Bögs gård och därefter en promenad till Väsby gård på 750 meter. Alla innekvällar börjar kl. 19.00.
Årsmöte
12 februari hålls årsmötet. Efter årsmötet blir det årskavalkad från Järvafältet 2024. Till kaffet blir det traditionsmässigt semlor.
Någon kväll i mars Innekväll med bildvisning som bestäms senare.
EXKURSIONER UTANFÖR JÄRVA vår 2025
Nyårsplocket i Nyköping 6 januari 2025
Som traditionen bjuder kör vi vår klassiker nyårsplocket i Nyköping, vilket brukar vara en bra start på det nya fågelåret. Igen ska vi försöka slå det hittills omöjliga målet med 60 arter i trakten av Nyköping. Som vanligt är det viktigt att gå in på hemsidans anslagstavla alternativt på Facebookgruppen Fågelskådare på Järva för uppdatering. Vi har bara behövt ställa in en gång på grund av vädret, men man vet aldrig hur vädret blir. Målarter är bergand, salskrake, skäggmes m. fl.
Vi åker i egna bilar och reglerna för detta finns på hemsidan. Det får inte bli fler än tre bilar så antalet platser är begränsat. Lägg med ditt mobiltelefonnummer och om du har tillgång till bil i intresseanmälan. Bilen måste vara utrustad med dubbdäck alternativt 4-hjulsdrift.
Datum: Måndagen 6 januari
Plats: Trakten kring Nyköping
Tid: Samling 7:30 vid Brandholmens reningsverk Nyköping
Exkursionsledare: Ulf Svahn
Svårighetsgrad: Medel (långa promenader och svår terräng vid snö) Kostnad: Bilkostnad enligt ersättning för egen bil ca 450 kr per person Föranmälan: Till anmalan@jokhemsida.se startar 20 december kl. 10:00. Person med bil har företräde. Max 3 bilar.
Östra Lagnö naturreservat via Östanå färjeläge
Vi återkommer med att testa en ny vinterlokal i JOK:s regi. Vi utvärderar fortfarande det praktiska kring vandringsstråk och platser!
Anders har personligen besökt lokalen nästan årligen för att bocka av kustnära vinterfåglar, både på land och till havs.
Första stoppet vid Östanå Färjeläge på fastlandssidan för att sedan ge oss ut på Ljusterö där vi stannar till vid Klintsundet för att sedan komma fram till Östra Lagnö Naturreservat där en vandring på c:a 5 km sker.
Några målarter: Bergand, Alfågel, Salskrake, kanske Strömstare vid Loån på fastlandet
Praktiskt att tänka på:
- Utedass finns först vid parkeringen vid Östra Lagnö Naturreservat
- Tubkikare rekommenderas, långa avstånd förekommer
- Broddar rekommenderas beroende på väderlek
- Promenaden kan delvis vara lite fysiskt ansträngande beroende på snötillgång, upptrampad snöstig.
- Kontrollera hemsidan och eller Facebooksidan Fågelskådare på Järva då aktiviteten kan förkortas/ställas in med kort varsel vid dåligt väder/för mycket snö/dåligt väglag.
- Resan innefattar gratis bilfärja där vi behöver anpassa oss till en tidtabell, men den går ofta!
- Medtag egen lunch/fika, vädret och tillgång på fågel avgör när vi avslutar dagen men räkna med en heldagsaktivitet under dygnet ljusa timmar som längst.
Vi samåker i egna bilar och reglerna för detta finns på hemsidan. Det får inte bli fler än tre bilar så antalet platser är begränsat. Lägg med ditt mobiltelefonnummer och om du har tillgång till bil i intresseanmälan. Bilen måste vara utrustad med dubbdäck alternativt 4-hjulsdrift.
Datum: Söndagen 9 Februari
Plats: Östanå Färjeläge på fastlandssidan
Exkursionsledare: Anders Joachimsson
Svårighetsgrad: Medel (Svår om mycket snö)
Kostnad: Bilkostnad enligt ersättning för egen bil ca 100 kr per person
Föranmälan: Anmälning till anmalan@jokhemsida.se med start 1 Januari 2024 kl. 10:00. Max 3 bilar. Person med bil har företräde.
Artportalen: Sök på Östanå Färjeläge, Loån, Roslags-Kulla, Östra Lagnö Naturreservat, Klintsundet
Görvälns naturreservat med Ragnar Lagerkvist 8 maj
Följ med på en vårpromenad i natursköna Görvälns naturreservat. Lyssna på fågelkören tillsammans med dagens kunniga ciceron Ragnar Lagerkvist. En lugn promenad där alla fåglar pekas ut gör det till en bra start även för nybörjare.
Datum: Torsdagen 8 maj
Plats: Görvälns naturreservat
Tid: Samling 18:30 vid Sandviks parkering
Exkursionsledare: Ingrid Stenman
Svårighetsgrad: Lätt
Kostnad: Ingen kostnad
Föranmälan: Ingen föranmälan behövs.
Öland 21 – 25 maj
Som vanligt försöker vi organisera exkursion till Öland. Vi planerar att åka ned i hyrbil på morgonen den 21: a maj. Datumen kan komma att ändras beroende på omständigheterna.
Totalkostnaden ligger på ca 4000 kr för transporter, logi och gemensam middag. Osäkerheten ligger i boende och dieselpriset och hur många mil vi kör.
Deltagarantalet är begränsat.
Datum: 21 – 25 maj
Plats: Öland
Exkursionsledare: Ulf Svahn
Svårighetsgrad: Medel (långa promenader i blandad terräng kan förekomma)
Kostnad: Kostnaden för transport, middagar och logi 3500 kr
Intresseanmälan: Till anmalan@jokhemsida.se med start 1 mars kl. 10:00
Nattsångartur till Hjälstaviken 2 juni
I början av juni är det full aktivitet även långt in på natten och Hjälstaviken är den främsta fågellokalen i Uppland och väl värd ett besök. Vi hoppas på gräshoppsångare, vassångare, flodsångare och annat. Vi åker i egna bilar och är ute så länge vi vill. Det kan också tänkas att vi gör en kompletterande utflykt under kvällen.
Datum: 2 juni
Plats: Hjälstaviken
Tid: Samling vid Barkarby station kl. 19:00
Exkursionsledare: Ulf Svahn
Svårighetsgrad: Låg
Kostnad: Bilkostnad enligt ersättning för egen bil ca 250 kr per person
Intresseanmälan: Till anmalan@jokhemsida.se med start 20 maj kl. 10:00. Max 3 bilar. Person med bil har företräde.
Övriga aktiviteter 2025
Holktillverkning 23 mars
Vi har under de senaste åren i samarbete med Naturskyddsföreningen haft en holkaktivitet under våren. I år kommer den att gå av stapeln den 23 mars. Det nya för i år är att det inte kommer att bli fågelholkar utan insektshotell och fladdermusholkar.
Datum: 23 mars
Plats: Naturinfo vid Görvälns slott
Tid: 12:00 till 15:00
Exkursionsledare: Ingrid Stenman
Svårighetsgrad: Låg
Föranmälan: Ingen föranmälan krävs
Kostnad: Holkarna kan köpas för materialpriset.
Fågeltornskampen och Fågelskådningens dag.
Fågeltornskampen kommer i år att genomföras dag 3 maj. Det torn som JOK anmäler in till tävlingen är det som vi kallar för Olles torn och är det stora tornet vid Säbysjöns södra sida. Kampen pågår mellan 05.00 och 13:00.
En informationsaktivitet för och av JOK kommer att genomföras i närheten av Säby gård på fågelskådningens dag den 4 maj.
Regler vid anmälan och avbokning
Sverigeresor
- En anmälningsavgift på 20% av beräknad kostnad/person för bilhyra, bensin och övernattning utgår och skall finnas på JOK:s postgirokonto senast två veckor efter anmälan. Anmälningsavgiftens storlek framgår av aktuellt JOK-program.
- Vid eventuell avbokning är huvudfallet att anmälningsavgiften går till de kostnader som arrangören har för resan och betalas därför inte tillbaka. Om resenären kan hitta en ersättare inom klubben betalas anmälningsavgiften tillbaka i sin helhet. I de fall det finns en väntelista och en person från listan kan ta platsen betalas även då anmälningsavgiften tillbaka i sin helhet. Många hemförsäkringar täcker olika typer av resekostnader vid tvingande avbokning varför det kan vara värt att kontrollera det vid en eventuell händelse.
Obs! Allt deltagande på JOKs exkursioner sker på egen risk.
Notera också att ledarna arbetar på ideell basis.
Regel för minderårig vid resa med övernattning
På exkursioner/resor som innebär övernattning får minderåriga endast deltaga i sällskap med vuxen person.
Milersättning
När egna bilar nyttjas på exkursionerna gäller följande:
Kostnaden är 30 kr/mil, som alla i bilen delar på. Normalt blir detta 7-10 kr/mil för varje deltagare, men det kan ibland bli lite mer om inte bilarna fylls på ett optimalt sätt.
Biodiesel
Styrelse har bestämt att när föreningen använder hyrbil vid exkursioner skall dessa tankas med HVO100 (Biodiesel) i möjligaste mån. Lite större avtryck i plånboken men mindre klimatavtryck.