Anslagstavla

Anonyma inlägg undanbedes!
Inlägg med kränkande eller på annat sätt olämpliga formuleringar får ej förekomma.
Webbmaster förbehåller sig rätten att redigera visade namn och censurera inlägg.

86 svar på ”Anslagstavla”

INSTÄLLT!
Fågelskådningens dag-aktiviteten vid Väsby sjöäng är inställd på grund av det trista vädret. Vi som skulle ha stått där och lett en provapå och värvat nya medlemmar räknar med att det inte kommer något folk. Men välkomna i stället någon annan solig och folkrik dag i vår!

Vandring runt Råstasjön, nytt datum.
Den vandring som var planerad till den 12 maj kommer att ske den 19 maj istället. Det är samling kl. 10:00 på samma ställe som alltid. Tyvärr kan inte Hasse vara med den här gången så ni får hålla till godo med mig. Inga förändringar i övrigt.

I morgon avslutar vi vårens fågelvadringar med utgångspunkt från Väsby Gård, vi samlas som vanligt kl. 9.00. Därefter ett par timmars vandring och skådning i området innan vi är tillbaka på samma plats där vi avslutar med gemensamt fika på Naturkaféet för den som vill. Lugnt tempo som vanligt där alla fåglar ropas ut. Varmt välkomna!

NATURKAFÉET den 21 april vid Väsby Gård.
På söndag ansvarar JOK för Naturkaféet. Välkomna att fika!
Vi som kokar kaffe och brer mackor (mm) denna gång är Gudrun, Elisabeth och Karin. Vi håller öppet från c:a 10:30 till kl 15.
HJÄRTLIGT VÄLKOMNA!

Nu på söndag den 14 april är det dags för årets första sträckskådningsdag. 30-meters som vanligt och vi börjar 8:00 och håller på till 12. Det brukar vara folk där både före och efter. Klä er efter väder den här gången. Det ryktas om regn!

På söndag, 17 mars, ansvarar JOK för Naturkaféet vid Väsby Gård.
Hjärtligt välkomna att fika!
Vi som brer mackor, lagar kaffe och diskar är denna gång Yasmin, Per, Elisabeth och Karin.

Nu på söndag, 18/2, ansvarar JOK för Naturkaféet vid Väsby Gård.
Hjärtligt välkomna att fika med oss, – vi serverar mackor och bullar, kaffe och te, och vi håller öppet från c:a 10:30 till kl 15.

Yasmine, Gudrun och Elisabeth

Traditionsenlig glöggvandring med vinterstämning. Ett sträck med 25 sångsvanar och en duvhök vid Väsby gård. Turen gick sedan långsamt mot Barsällpasset. Många stopp på vägen för bl a ormvråk, gröngöling och kungsfågel.
Vid dukat glöggbord avtackades Benke efter 28 års vandringar och välförtjänta presenter överlämnades.
Vi var 20 nöjda personer som såg 28 arter.
Varmt tack Benke för alla dessa år.

Tag en paus i novemberracet med en fika på NATURKAFÉET!
På söndag, 19 november, ansvarar JOK för ruljangsen på Naturkaféet vid Väsby Gård. Vi som serverar mackor och bullar, kaffe, te och choklad
denna gång är Elisabeth, Gudrun och Karin.
Hjärtligt välkomna – mellan halv 11 och 15.

Nu på söndag är det dags för höstens andra sträckskådningsdag. Vi möts vid 30-meterskärret och aktiviteten börjar kl. 8 och slutar kl. 12, men det är fritt att gå och komma som man vill naturligtvis. Många skådare på plats och det brukar sluta med att vi till slut klarar nivån på antalet arter på 50 st!
Alla är hjärtligt välkomna!

VÄLKOMNA TILL NATURKAFÉET vid VÄSBY GÅRD på söndag, 23 april. Då ansvarar JOK för ruljangsen. Vi håller öppet mellan 10:30 och kl 15, och hoppas på besök av många JOKare!!
Vi som brer mackor och kokar kaffe m m denna gång är Gudrun, Per, Elisabeth och Karin.
HJÄRTLIGT VÄLKOMNA!!

NATURKAFÉET den 19 mars vid Väsby Gård.
På söndag ansvarar JOK för Naturkaféet. Välkomna att fika!
Vi som kokar kaffe och brer mackor (mm) denna gång är Gunnar, Elisabeth och Karin. Vi håller öppet från c:a 10:30 till kl 15.
Hjärtlig välkomna!!

Rapport från dagens Naturkafe:
Strålande februarisol, stor uppslutning av JOKare och andra glada på söndagsutflykt. Oftast fullt i och utanför kaféet. Ca 150 besökare och nästan alla bullar och smörgåsar tog slut.

Nu på söndag, 19/2, ansvarar JOK för Naturkaféet vid Väsby Gård.
Hjärtligt välkomna att fika med oss, – vi serverar mackor och bullar, kaffe och te, och vi håller öppet från c:a 10:30 till kl 15. Särskilt trevligt är det alltid när många JOKare kommer!!
Yasmine, Gudrun, Elisabeth och Karin

Årets första fågelvandring inleddes med en solig men kylig morgon. Vi var 23 st glada söndagsskådare. Vi började med fågelmatningen vid Väsby Båtsmanstorp, därefter Ravalen med sumpmarken i söder för att sedan gå tillbaka till Naturkafeet via Väsby sjöäng. En sångsvan låg och sov på isen och en ormvråk kom inflygande från Hanstaskogen.
Bland övriga fåglar vi såg och hörde var bl a
tofsmes, svartmes, steglits, trädkrypare och gröngöling. Många trastar födosökte i grästuvorna på Väsby sjöäng. Totalt 27 arter.
Roligast idag, ormvråken, en massa skridskoåkare på Ravalen. Och vaniljbullen på fiket.

Dags igen för söndagsvandringarna..
29 januari Väsby Gård klockan o9oo

Välkomna 🤠

Nu är det bara 9 dagar kvar till den digitala kursen om Artportalen med Åker Jernberger och Ulf Svahn. Det är hög tid att anmäla sig för den som vill vara med och lära sig om hur den fungerar, vilken nytta man kan ha av den och hur man lägger in i den.
Ulf Svahn

VÄLKOMNA TILL NATURKAFÉET på söndag, 20/11.
På söndag, 20/11, ansvarar JOK för Naturkaféet vid Väsby Gård.
Om inte snön lägger hinder i vägen kommer vi att öppna som vanligt vid
10:30-tiden och hålla öppet till kl 15. Vi som fixar kaffe och mackor denna gång är Yasmin, Elisabeth och Karin

Välkomna till NATURKAFÉET vid Väsby Gård!
Nu på söndag, 9 oktober, ansvarar JOK för Naturkaféet vid Väsby Gård.
Vi serverar mackor och bullar, samt kaffe, te och choklad till hugade gäster.
Vi öppnar vid 10:30-tiden och håller öppet till kl 15.
HJÄRTLIGT VÄLKOMNA!! Vi hoppas på många JOK-gäster!!
Per, Elisabeth och Karin

Söndagsvandring 25 september
Kylig start på dagens vandring.
Turen gick mot Älgkärrstippen, Kungsfågel och tofsmes i skogen. Ormvråk och kanske sparvhök på tippen. Ängspiplärka och järnsparv förbiflygande.
Avslutning vid fiket i solens sken.
19 deltagare och 23 arter.

Nu på söndag den 18 september är det dags för den första av två sträckskådningsdagar. Vi börjar kl. 8.00 även om det brukar vara skådare där innan.
Ett bra tillfälle för nya skådare eller sådan som vill pröva på då det är många duktiga skådare på plats som kan hjälpa till.
Alla är hjärtligt välkomna.

Hjärtligt välkomna till NATURKAFÉET vid Väsby Gård!!

Nu på söndag, 11 september, ansvarar JOK för serveringen. 
Som vanligt serverar vi kaffe och te, samt mackor och bullar.
Vi som öppnar – c:a 10:30 – denna gång är Gudrun, Tina och Elisabeth 
och vi håller öppet till kl 15.
HJÄRTLIGT VÄLKOMNA!!

Hjärtligt välkomna till NATURKAFÉET vid Väsby Gård!!
Nu på söndag, 4 september, ansvarar JOK för ruljangsen.
Som vanligt serverar vi kaffe och te, samt mackor och bullar.
Vi som öppnar – c:a 10:30 – denna gång är Elisabeth, Per och Karin,
och vi håller öppet till kl 15.
HJÄRTLIGT VÄLKOMNA!!

Naturkaféet är igång igen och JOK har ansvaret för tre dagar under hösten. 4 och 11 september samt den 9 oktober.
Alla är hjärtligt välkomna.

Rapport från Söndagsvandring 28 augusti.
På väg ner mot Ravalen såg vi en ung gröngöling som letade mat. Vi letade gärdsmygsbo i sumpskogen men fann inget. Men istället hittade vi en vacker svavelticka. Uppe på berget såg vi en sångsvan, gråhägrar, massor av sothöns och gräsänder. Det blev blåsigt och kyligt så vi bestämde oss för att gå tillbaka till Naturkafeet.
8 deltagare trotsade vädrets makter.
26 arter

En liten blänkare..fågelvandring imorgon söndag den 28 augusti
Väsby Gård kl.0900 Välkommen

Hej!
Mitt namn är Sebastian och undrar om det hålls träffar hos er? Har nyligen hittat charmen med att skåda fågel och skulle verkligen vilja träffa andra kunniga och lära mig mer

Mvh Sebastian

I övermorgon tisdag är det dags för den fjärde och sista tisdagsvandringen. Samling vid Säbyparkeringen närmast Jakobsberg kl. 18.00 som vanligt. Det blir jag som guidar runt med benäget bistånd. Prognosen pekar på lite risk för regn så det kan vara bra att preparera sig för såväl det som mygg.

I morgon är det tisdag och tisdagsvandring igen. JOKbladets redaktör Jorge Lintrup guidar med säker hand tillsammans med flera andra. Bättre väder i antågande och mygghotet kan göra sig påmint. Fler vårarter har nu kommit till vår stora glädje. Detaljerna på hemsidan. Välkomna!

NATURKAFÉET
Nu på söndag, 15/5, ansvarar JOK för Naturkaféet vid Väsby Gård.
Vi håller öppet från c:a 10:30 till kl 15, och vi som kokar kaffe och brer kryssarmackor (m m) denna gång är Per, Elisabeth och Karin.
HJÄRTLIGT VÄLKOMNA!

Fågeltornskampen på lördag 7 Maj i Olles Torn vid Säbysjön. Start 05:00 men vi håller på till 12:00 så det är bara att komma förbi och hjälpa till i kampen.

Söndagsvandring 24 april 2022 med Bengt.
Dagens vandring gick mot Väsby sjöäng. Där fanns bl a brunand, ruvande trana och skogssnäppa. Taltrast och rödvingetrast sjöng friskt. Vidare mot Ravalen med iskall nordanvind. Sothöns, skäggdopping och gråhäger.
Gärdsmyg sjöng för oss ifrån sumpskogen.
Stjärtmes på väg tillbaka mot fiket.
Andra arter än fåglar var åkergroda och huggorm.
34 deltagare och 42 fågelarter.
Tack för en trevlig dag och termin.

NATURKAFÉET på söndag, 10 april.
På söndag, 10 april, är det JOK som ansvarar för NATURKAFÉET vid Väsby Gård. Vi håller öppet 10:30 – 15, så ni som sträckskådar vid 30-meters på förmiddagen, hinner med en fika på kaféet efteråt! (Man kan f ö skåda alldeles utmärkt vid Väsby Gård också.)
Vi som kokar kaffe och brer mackor m.m. denna gång är Gudrun, Elisabeth och Karin. HJÄRTLIGT VÄLKOMNA!

Sträckskådning
På söndag 10 april är det dags för vårens sträckskådningsdag på Järvafältet vid 30-meterskärret. Aktiviteten börjar vid 8:00 och kommer att pågå till 12:00, men det är naturligtvis fritt att komma tidigare och gå senare. Vi kommer att ha duktiga sträckskådare på plats.
Vädret har varit bistert på sista tiden, men på söndag ska det bli 6 grader varmt och sol enligt prognosen! Låt oss hoppas på det och att det äntligen blir lite fart på sträcket.
Välkomna!

På söndag, 20 mars, är det återigen JOKs tur att ansvara för NATURKAFÉET vid Väsby Gård.
Hjärtligt välkomna att fika! Vi som gör kaffe, te och choklad och brer mackor och serverar bullar denna gång är Tina, Elisabeth och Karin.
Häng gärna på låset – för kaffetörstiga JOKare brukar vi öppna redan omkring kl 10:30. Sen har vi öppet till kl 15.
Hjärtligt välkomna!!

Hallå…Naturskolans cafe öppnar söndag 6 mars..men fågelvandringen
öppnar igen nu den 27 februari. Välkommen till Väsby Gård kl 9.oo
med egen matsäck.

//Benke

Fågelvandring Väsby Gård
Den ökade smittspridningen av corona stoppar vandringen söndagen den 30 januari.

NATURKAFÉET
Den ökade smittspridningen av corona gör att NATURKAFÉET vid Väsby gård är stängt tills vidare. Vi ser fram emot och hoppas att få öppna igen under våren och återkommer då med mer info.

Mot bakgrund av de nya restriktionerna och rekommendationerna från regeringen och FHM med anledning av pandemin kan vi redan nu konstatera att vi behöver hålla årsmötet den 8 februari digitalt.
De som anmäler sig till mötet kommer att få en länk via mejl till ett digitalt möte.
Trist men det är den värd vi lever i just nu.
Skåda däremot går alldeles utmärkt!

Jag blev medlem på bandet JOK-larm men ser att det inte är någon aktivitet där. Hur kommer det sig? Det verkar perfekt att använda för Norra Järvafältet 🙂

Som aviserats i JOK-bladet är årsmötet 2022 planerat till den 8 februari 2022. Platsen är tänkt att vara Naturskolans lokaler vid Väsby gård.

Vi har åter ett år med Covid19 epidemi och restriktioner från FHM att ta hänsyn till. Dessa varierar över tid men kommer att följas. Årsmötet kommer att genomföras men beroende på restriktionerna kan det bli ett digitalt möte som vi hade 2021. Även om det blir ett fysiskt möte kommer vi att behöva veta hur många som kommer att komma för att kunna leva upp till reglerna. Här på hemsidan är en anmälan till årsmötet upplagd. Ni som avser att vara med på årsmötet anmäler er där. Om det blir digitalt möte kommer en länk att skickas ut. Om det blir ett fysiskt möte blir det enligt plan kl 19:00 i Naturskolans lokaler.

De som anmäler medverkan kommer att få agenda, verksamhetsberättelse och ekonomisk redovisning utskickad via mejl. De som vill ha verksamhetsberättelse och/eller ekonomisk redovisning utan att vara med är välkomna att anmäla det till ordförande för utskick via mejl.

Anmälan ska vara inne senast 31 januari.

Efter årsmötet kommer en årskavalkad presenteras av Johan Wallin oavsett om det är fysiskt möte eller via länk. Vid fysiskt möte blir det traditionsenligt semlor efter kavalkaden.

Med hopp om att vi ska kunna ses enligt plan hälsar

Ulf Svahn

Årets sista fågelvandring med Benke gick mot Djupan för att se om kattugglan var hemma. Kungsfåglar och mesar såg vi vid Barsällpasset, vi hörde gröngöling o större hackspett. Ugglan visade sig inte men vi hittade en trevlig plats att duka upp glögg, pepparkakor och tillbehör på. Mindre korsnäbb flög över och några av oss såg en del av dom i grantopparna.
Vi var 20 deltagare och såg totalt 22 arter.
Stort tack till Benke och alla deltagare för en trevlig tur.

Innekväll på tisdag!!
Det var i mars 2020 senast.
Den här kvällen bjuder vi in Sören Lindén att berätta om det senaste i skarvfrågan. I fjol beslöt länsstyrelsen i Stockholm om betydligt hårdare tag mot skarvarna. Hur det blev med detta kan Sören reda ut och mycket annat därtill . Han har i många år varit ansvarig för skarvfrågan i Stockholms Ornitologiska Förening och har därmed bra koll på de här sakerna.
Klubben bjuder på kaffe med dopp efter föredraget.
Tid: Tisdag 2 november, kl. 19.00
Plats: Naturskolan, Väsby gård på Järvafältet i Sollentuna.
Corona: Vi önskar att ni fullvaccinerade.

Äntligen november!
Om bara några timmar är det äntligen november, och tävlingen Novemberkryss börjar! Du har väl laddat ner appen Band och där gått med i gruppen novemberkryss så du kan rapportera dina fågelobsar på norra Järvafältet i november, och gärna också rapportera obsarna i artportalen enligt Åkes beskrivning nedan.

Söndagsvandringen med Benke idag gick från Väsby gård upp genom hagen bakom gården. Mindre korsnäbb hördes och strax därefter även tallbit. Fågeln, en honfärgad sågs av några deltagare innan den flög vidare. En duvhök visade upp sig fint för oss. Dagens höjdpunkt var ett gäng stjärtmesar som flög omkring i träden. Svåra att räkna men 12 fick vi det till.
Solen kom fram en stund och vi gick över ängarna mot skogen nedanför Fornborgsberget. Mesar och trädkrypare sågs och hördes. Matningen vid Väsby Båtsmanstorp var igång men ingen fågel hade hittat dit ännu. Gråsiska hördes.
Avslut av en trevlig tur med fika och artgenomgång vid Naturkafeet.
26 deltagare och 27 arter.

På söndag, 17 oktober, ansvarar JOK för NATURKAFÉET vid Väsby Gård.
Vi blir speciellt väldigt glada när det kommer många JOKare och fikar hos oss! Så gör gärna det – det ger ju alltid ett bidrag till JOKs kassa, och man har fin utsikt både från utsidan och insidan av kaféet!
Vi som serverar mackor, bullar, kaffe, te och choklad på söndag – mellan c:a kl 10:30 och 15 – är
Per, Jasmin, Orvar och Karin
Varmt välkomna!

Söndagen den 10 oktober ansvarar vi i JOK för Naturkaféet vid Väsby Gård.
Hjärtligt välkomna att fika – mellan c:a 10:30 och 15.00. Det blir det “vanliga” utbudet av ost- och leverpastejmackor, samt kanel- och vaniljbullar.
Vi fortsätter att hålla avstånd.
Vi som serverar denna gång är Rigmor, Tina, Elisabeth och Karin.

Jubilemsfest!,
Nu är det snart dags att fira vårt 60-årsjubileum som klubb. Startdatum var 1 januari 1961, men Coronan satte käppar i hjulet för att fira runt årsskiftet. Nu ser det bättre ut och vi har planerat en fest till fredagen den 12 november. Vi kommer att äta och dricka gott och vad som händer mer får vi se. Ni som var med på 55-årsjubileet kommer att känna igen platsen då den var så bra att vi är där även denna gång.
Sätt en markering i almanackan redan nu. Mer information kommer i nästa JOK-blad.

På söndag, 5 september, är det ÄNTLIGEN! dags för JOK att få servera på Naturkaféet vid Väsby Gård. P g a eventuella Covid-risker blir det med lite förändrade rutiner vid beställning och diskinlämning, men mackor och bullar, blir desamma som alltid.
Vi som sköter ruljangsen på söndag är Maria, Per, Orvar, Elisabeth och Karin.
Hjärtligt välkomna mellan kl. 10:30(c:a) och 15.

Nu är det snart dags att fira vårt 60-årsjubileum som klubb. Startdatum var 1 januari 1961, men Coronan satte käppar i hjulet för att fira runt årsskiftet. Nu ser det bättre ut och vi har planerat en fest till fredagen den 12 november. Vi kommer att äta och dricka gott och vad som händer mer får vi se. Ni som var med på 55-årsjubileet kommer att känna igen platsen då den var så bra att vi är där även denna gång.
Sätt en markering i almanackan redan nu. Mer information kommer i nästa JOK-blad på hemsidan och FB-sidan.

Idag var årets och höstens första fågelvandring med Bengt Sundberg, vi var 16 glada fågelskådare som sågs igen. En del nya deltagare. Sparvhök och en flock mindre korsnäbb vid Väsby gård var en bra början. Dagens vandring gick sedan mot södra Ravalen. Vi hoppades på dom lärkfalkar som setts där tidigare. Men vi fick nöja oss med att höra en av dom en kort stund, två sågs lite kort av någon i gruppen. Det fanns en hel del småfågel i lövskogen och ängen upp mot scoutstugan. Bl a entita, kungsfågel, grönsiskor och lövsångare. Sländor, paddor och grodor såg vi under turen. Tillbaka vid Väsby gård kom en havsörn svävande. Artgenomgång ute fiket vid gav 31 arter.

Trist repris, men regeringens beslut om att inte göra några ändringar i regelverket kring Coronaepidemin förrän tidigast 1 juni gör att vi i JOK måste ställa in alla resterande vandringsaktiviteter för resten av våren. Mycket tråkigt men vi får hoppas på hösten och det kommer ju en vår igen.
Det innebär inte att vi inte får skåda på egen hand så ut och skåda och njut av alla vårfåglar. Full fart nu!

Inga förändringar i reglerna kring Corona gör att även tisdagsvandringen den 11 maj ställs in. Vi får hoppas på ändringar till kommande vandringar.

Tisdagsvandingen 4 maj inställd pga Corona. Tisdagsvandringarna i maj vid Säbysjön skulle inledas den 4 maj men måste dessvärre ställas in pga Coronarestriktionerna. De regler som gäller nu gäller fram till den 17 maj vilket sannolikt gör att även den 11 maj måste ställas in. Vi återkommer om det. Det är upploppet nu med vaccinationerna i full gång så vi hoppas på att kunna sätta igång igen när restriktionerna tas bort.

Coronapandemin håller oss fortsatt i ett hårt grepp vilket påverkar vår verksamhet. Begränsningen till 8 personer för en sammankomst gör att vi inte kan genomföra sträckskådningsaktiviteten vid 30-meters som var planerad till den 11 april. Det påverkar även våra vandringar och kan därmed komma att påverka tisdagsvandringarna i maj. Om så blir fallet kommer information att läggas ut här och på JOK: s hemsidas anslagstavla. Vi får hålla tummarna för att vaccinationsprogrammet tar fart igen.

Hej! Jag har försökt skicka ett meddelande via kontakt-sidan men det har inte fungerat. Jag skriver min kandidatuppsats om Västra Järvafältets naturreservat och önskar komma i kontakt med någon från JOK. Finns det något annat sätt?

Varma hälsningar
Stina Skog

Bengt Sundberg hälsar:
“pandemin..den tredje vågen..nej tack.
Alltså ingen fågelvandring vid Väsby gård nu på söndag.”, 28 feb alltså

Det är dags att dra igång den digitala kursen om artportalen i JOK:s regi. Du som är intresserad av lära dig hur artportalen fungerar kan anmäla dig till anmalan@jokhemsida.se. På vår hemsida under Kurser ovan kan du läsa mer

Tyvärr tvingas vi ställa in Råstapromenaden med Hasse Ivarsson. det är som alla förstår Coronaepidemin som ställer till det för oss. Vi kommer igen med nya Råstaaktiviteter senare i vår om epidemin tillåter.
Ulf Svahn

Pandemin..? jodå den fortsätter..😖
Alltså ingen guidad tur vid Väsby Gård nästa söndag 31/1

I samband med senaste mejlutskicket till medlemmarna om digitalt årsmöte har konstaterats att ett antal mejladresser inte fungerar längre. Gamla comhemadresser är ett stort exempel. Om ni vet med er att ni har bytt mejladress är ni välkomna att anmäla detta till ordförande. Mejladress framgår av hemsidan under kontakt.

Mot bakgrund av Folkhälsomyndighetens senaste rekommendationer och att JOK:s stadgar säger att årsmötet ska hålls innan februari månads utgång har styrelsen beslutat att 2021 års årsmöte den 9 februari kommer att ske digitalt. Den plattform som har valts heter Teams. Den behöver inte laddas ned till dator, smartphone eller padda utan de som väljer att vara med på årsmötet kommer att via mejl få en länk som leder till mötet. Det är m.a.o. en förutsättning att man har anmält sin mejladress till styrelsen. Röstningsförfarandet kommer att ske omvänt d.v.s. att de som inte röstar enligt förslaget visar avvikande uppfattning genom att markera med en höjd hand. För att kunna administrera detta behöver de som har för avsikt att vara med anmäla sig via anmalan@jokhemsida.se senast den 1: a februari. Eftersom det finns kurser att anmäla sig till ska ni i rubriken på mejlet skriva in ordet ”Årsmöte” så att vi lätt kan urskilja er.
För styrelsen
Ulf Svahn
Ordförande

Bengt Sundbergs Fågelvandringen på Järvafältet imorgon söndag 29 november är inställd.

Vädret på dagens fågelvandring var grått men humöret på deltagarna var på topp 🙂 hela 41 fågelskådare trotsade vädret.
Vandringen gick mot säbysjön och vi såg 22 fågelarter. Några av arterna vi såg var duvhök, sparvhök, korp, storskrake, kungsfågel och ormvråk… Vi fick även några bonusarter råtta, rådjur och en häftig fluga 😉

På söndag, 4 oktober, är det dags för den andra av två sträckskådningsdagar vid 30-meterskärret på Norra Järvafältet. Aktiviteten startar vid 8:00 och pågår till 11:00, men det kommer att finnas folk på plats både före och efter.
Förra sträckskådningsdagen 20 september fick vi ihop 50 arter. Gissningsvis blir det färre antal arter nu, men det kanske blir fler stäckande fåglar. Kaffe och kanske en kaka bjöds hugade skådare på.
Coronaepidemin pågår fortfarande och därför gäller minst 1,5 meters avstånd mellan alla skådare och max 50 personer på plats samtidigt.
Hjärtligt välkomna

Med tanke på Coronaläget har styrelsen beslutat att innekvällen den 6 oktober genomförs digitalt. Anna Lyubotova kommer att visa sina fina bilder och prata kring dem via det digitala verktyget Teams. Fikat får ni ordna själva men en härlig bildupplevelse utlovas.
De som vill vara med ska skicka in sin mejladress till anmalan@jokhemsida.se och anmäla sig. Ett mejl med en anslutningslänk kommer att skickas ut och när det är dags för mötet kl. 19.00 den 6 oktober. Då är det bara att ansluta sig enligt instruktion.
Hjärtligt välkomna

Idag var höstens andra fågelvandring med Bengt. Dagen började med en dimmig morgon och övergick i sol innan vi kom tillbaka till fiket. Vi var 25 fågelskådare som såg 25 arter. Dagens vandring gick ner mot sjöängen, Barsellpasset och Älgkärrstippen. Vi fick bland annat se mindre hackspett, ormvråk, ca 10 kungsfågel, sädesärla och spillkråka.

På söndag är det dags för den första av två sträckskådningsdagar vid 30-meterskärret på Norra Järvafältet. Aktiviteten startar vid 8:00 och pågår till 11:00, men det kommer att finnas folk på plats både före och efter. JOK: s egen sträckskådningsexpert Mats ”Matte” Weiland kommer att vara på plats och hjälpa oss hitta och artbestämma.
Förra året hade vi flera blå kärrhökar och i år är det väldigt många stäpphökar i rörelse. Taigasångare börjar också dyka upp så vi hoppas på god skörd. Kaffe och kanske en kaka bjöds hugade skådare på.
Coronaepidemin pågår fortfarande och därför gäller minst 1,5 meters avstånd mellan alla skådare och max 50 personer på plats samtidigt.
Hjärtligt välkomna.
Ul f

NATURKAFÉET
I morgon, söndagen den 13 september, ansvarar JOK åter för Naturkaféet vid Väsby Gård. Det kommer att vara “CORONA-ANPASSAT” så långt det är möjligt: Utskänkningen sker vid den vanliga ingången, ni får sitta ute eller i värmestugan. Vid regn kan vi eventuellt ha två – tre bord inne i kaféet.
“Menyn” är den vanliga: Kaffe, te, choklad och saft, samt mackor och bullar.
Vi är övertygade om att detta kommer att fungera säkert och bra.
HJÄRTLIGT VÄLKOMNA!! / Yasmin, Per, Elisabeth och Karin

Det har förekommit risk för incidenter mellan cyklister och hästar vid Säby gård. För att minska risken för en olycka mellan häst och cykel när vi skådare besöker OBS-platsen vid den röda ladan vid Säby strandäng har vi blivit kontaktade av ridklubben vid Säby gård. Klubben ber oss som cyklar till OBS-platsen vid ladan att inte cykla in mellan stallarna utan cykla direkt till vänster vid caféet och det gamla stallet och cykla fram till norra gaveln på det nya stallet och därefter till höger ned till ladan och OBS-platsen. De ser gärna också att vi helst leder cyklarna ned den sista biten från gaveln ned till OBS-platsen. Vi vill alla undvika olyckor och detta är en liten eftergift för att minska riskerna för en olycka mellan häst och ryttare och cyklist och vi hoppas på ansvarsfullt beteende från alla inblandade.
För styrelsen
Ulf Svahn

Skådare behöver hjälp!! Var vid Översjön idag och hörde märkligt läte från ön i sjön. Det enda FÅGELLÄTE som jag kan koppla det till är Dvärgsumphöna, vilket vore en sensation. Skulle någon mer kunnig tänka sig att åka till Översjön nån kväll och lyssna? Hördes tydligt från östra sidan flera strofer sen tyst. ( kan förstås varit nåt helt annat än en fågel, men jag får inte ihop det ) Stort tack!

Myndigheternas inställning och beslut kring den fortsatta hanteringen av Coronaepidemin ger ingen anledning till ändring av den nuvarande situationen för våren.
De aktiviteter som fortfarande inte är beslutade är de två tisdagsvandringarna i maj 19 och 26 maj. Styrelsen har beslutat att ställa in även de två återstående tillfällena.
Signalerna från myndigheterna och regeringen är inte speciellt uppmuntrande just nu, men vi arbetar med ett bra höstprogram och hoppas på att vi ska kunna genomföra så mycket som möjligt av det. Höstprogrammet kommer att presenteras i samband med JOK-bladet nr 2 i slutet av juni.
Det är tråkiga beslut som vi trots allt tror har våra medlemmars stöd.
Vi får istället skåda på egen hand och vi som gör det konstaterar glädjande att det är mycket JOK:are ute i markerna. Bara vi håller på rekommendationerna så kan vi hålla verksamheten uppe även om det inte är i organiserad form.
För att ändå kunna göra någonting kul på egen hand eller tillsammans i familjen är nu den tidigare aviserade tipspromenaden via QR-kod klar och uppsatt. Promenaden är ett trevligt inslag och avbrott och utgår från 30-meterskärrets parkering och går fram till Väsby gård eller en kortare variant från Bögs gård upp till Väsby gård. En närmare beskrivning finns på anslagstavlan signerad Jorge Lintrup. En rolig aktivitet där man kan vinna fina priser
För Styrelsen
Ulf Svahn

I morgon öppnar vi TIPSPROMENADEN som ska ersätta våra uteblivna aktiviteter i helgen. De tjugo frågorna finns uppsatta längs två vägar och slutar på samma ställe, nämligen Naturkaféet i Väsby gård. Kaféet må vara stängt, men tipsrundan håller öppet dygnet runt ända fram till nationaldagen den 6 juni.

Det som är speciellt med denna tipsrunda, är att man bara kan se frågorna i sin mobiltelefon med hjälp av QR-koder. Man riktar mobilen på QR-koden och får frågan i mobilen. Går det inte automatiskt, kan man ladda ner gratis appar som fixar femman!

Den långa tipsrundan börjar vid anslagstavlan vid 30-meterskärret och går via Barsällpasset upp till Väsby gård. Den andra som är betydligt kortare, går från anslagstavlan vid Helenas kafé, vid Bögs gård, och bort till Väsby gård. Pass på att den svänger av vid snickeriet i Väsby och går den vägen!

Det blir fint väder i morgon, så vi hoppas att många kommer och promenerar! Några av oss funktionärer kommer att hjälpa er som inte får QR-koden att funka vid 30meters. Vi kommer också att dela ut lite information och JOK-blad till förbipasserande. Hjärtligt välkommen!

PS. Bilden föreställer kaffebrickorna man kan vinna genom att delta i tipspromenaden

Styrelsebeslut med anledning av Coronaepidemin
För alla som följer informationen kring Coronaepidemin står det klart att den inte är på väg att klinga av och att Folkhälsomyndighetens rekommendationer och regeringens beslut inskärper allvaret i situationen. Det påverkar naturligtvis även JOK och programmet för våren. Huruvida det kommer att påverka även hösten får vi återkomma till.
Styrelsen har sedan tidigare beslutat om exkursioner som ligger fast. Det innebär att Ölandsexkursionen är inställd.
Fågeltornskampen är inställd i sin helhet vilket gör att det inte blir någon aktivitet i Fågeltornet Olles torn den 9 maj.
De vandringar som kvarstår är tisdagsvandringarna i maj. De är till sin karaktär sådana att man går tillsammans och interagerar vilket gör att det inte kommer att gå att hålla avstånd utan att ta bort själva naturen av exkursionen. Det gör att styrelsen beslutat att i ett första läge ställa in de två första tillfällena och återkomma med beslut om de två sista tillfällena i maj. Detta gäller då också aktiviteten Fågelskådningens dag som ställs in i JOK: s regi.
Det är tråkiga beslut som vi trots allt tror har våra medlemmars stöd.
För att kunna göra någonting kul på egen hand eller tillsammans i familjen kommer en tipspromenad att organiseras i JOK: s regi. En promenad som kommer att utgå från 30-meterskärrets parkering och gå fram till Väsby gård eller en kortare variant från Bögs gård upp till Väsby gård. En rolig aktivitet där man kan vinna fina priser. Mer information om den kommer i samband med att den lanseras ca 9 maj.
För Styrelsen
Ulf Svahn
Ordförande

På lördag är det dags för vårens sträckskådningsdag på Järvafältet vid 30-meterskärret. Aktiviteten börjar vid 8:00 och kommer att pågå till 11:00, men det är naturligtvis fritt att komma tidigare och gå senare. JOK kommer att ha duktiga sträckskådare på plats bl.a. Mats Weiland.
Mot bakgrund av Coronaepidemin kommer särskilda regler gälla för aktiviteten. För det första ska man bara komma om man känner sig helt frisk. Då sammankomster över 50 personer inte är tillåtna kommer eventuella tillkommande personer över 50 st vid samma tidpunkt att ombedas återkomma vid en senare tidpunkt då några närvarande har lämnat. Inget delande av kikare eller tuber kommer att organiseras av JOK och rekommenderas inte heller att andra gör. Avståndet mellan personer på plats kommer att vara minst två meter. Styrelsen har bekräftat med lokalpolisen att arrangemanget kan genomföras med dessa åtgärder.
Inom styrelsen är vi glada över att vi trots omständigheterna kan genomföra en vad vi hoppas fin sträckskådningsaktivitet och hoppas på fint väder, stor uppslutning av såväl skådare som fåglar.
Ulf Svahn
För styrelsen
/Åke

Nu på tisdag den 3 mars kl. 19.00 kommer JOK: s ordförande emeritus och författare till boken om Färnebofjäderns nationalpark Stig Holmstedt till JOK: s innekväll i Naturskolans lokaler vid Väsby gård. Stig kommer att prata om Färnebofjäderns nationalpark och sin nya bok. Den rikt illustrerade boken kommer dessutom att finnas till försäljning. Ta chansen nu att få en ordentlig introduktion till detta unika område som dessutom har en lång tradition med JOK. Efter föredraget kommer det att bli kaffe med dopp som vanligt.
Hjärtligt välkomna!
Ulf Svahn

Hjärtligt Välkomna till Naturkaféet!
Söndag 16 februari ansvarar JOK för Naturkaféet vid Väsby Gård.
Vi som fixar fikat denna gång är Elisabeth, Gunnar S och Kerstin N
Vi öppnar 10:45 (c:a) och stänger 15.
Hjärtligt välkomna!

Välkomna till Naturkaféet!
Söndag 9 februari ansvarar JOK för Naturkaféet vid Väsby Gård.
Vi som fixar fikat denna gång är Tina, Rigmor, Orvar och Karin.
Vi öppnar 10:45 (c:a) och stänger 15.
Hjärtligt välkomna!

I morgon söndag 2 februari kl 10.00 blir det vandring runt Råstasjön med Hasse Ivarsson. Det är inte vinter men Hasse lurar ut godbitarna ändå.
Samling vid den stora parkeringsplatsen i närheten av tennishallen, dvs nordvästra hörnet av Råstasjön, i korsningen av Råsta strandväg och Sjövägen.
Ingen föranmälning och ingen kostnad.
Välkomna
Ulf Svahn

Ingrid Stenman
Söndagsvandring 26 januari
Årets första söndagsvandring med Bengt Sundberg kring Väsby gård började storstilat med Domherrar gulsparv entita sparvhök redan inpå knuten vid naturskolan. Därefter hade vi som var ett 35 tal skådare redan på nedvägen till sjöängen en överflygande havsörn. Väl där spanade vi in tallbit högt upp i trädtopparna. ett 25 tal arter fick vi ihop när vi dessutom varit en tur till Båtsmanstorp. därefter gemensamt fika och artgenomgång

Årsmötet genomförs tisdagen den 11 februari kl 19:00 i Naturskolans lokaler vid Väsby gård. De som har anmält sin mejladress till medlemsregistret kommet att få ut agendan och verksamhetsberättelsen i två separata mejl med agendan utskickad idag 16 januari, och verksamhetsberättelsen utskickad den 4 februari. Ett mindre antal verksamhetsberättelser kommer att finns på plats på årsmötet.
Efter förhandlingarna blir det sedvanlig årskavalkad med fika och semla.
Välkomna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Cookies är små textfiler som lagras i din webbläsare av sidor du besöker. De innehåller vanligtvis en hemsida och en identifierare. Cookies hjälper till att förbättra din upplevelse medan du navigerar på hemsidan. Vi använder bara funktionella cookies för att hemsidan ska fungera.