Anslagstavla

Anonyma inlägg undanbedes!
Inlägg med kränkande eller på annat sätt olämpliga formuleringar får ej förekomma.
Webbmaster förbehåller sig rätten att redigera visade namn och censurera inlägg.

36 svar på ”Anslagstavla”

Jubilemsfest!,
Nu är det snart dags att fira vårt 60-årsjubileum som klubb. Startdatum var 1 januari 1961, men Coronan satte käppar i hjulet för att fira runt årsskiftet. Nu ser det bättre ut och vi har planerat en fest till fredagen den 12 november. Vi kommer att äta och dricka gott och vad som händer mer får vi se. Ni som var med på 55-årsjubileet kommer att känna igen platsen då den var så bra att vi är där även denna gång.
Sätt en markering i almanackan redan nu. Mer information kommer i nästa JOK-blad.

På söndag, 5 september, är det ÄNTLIGEN! dags för JOK att få servera på Naturkaféet vid Väsby Gård. P g a eventuella Covid-risker blir det med lite förändrade rutiner vid beställning och diskinlämning, men mackor och bullar, blir desamma som alltid.
Vi som sköter ruljangsen på söndag är Maria, Per, Orvar, Elisabeth och Karin.
Hjärtligt välkomna mellan kl. 10:30(c:a) och 15.

Nu är det snart dags att fira vårt 60-årsjubileum som klubb. Startdatum var 1 januari 1961, men Coronan satte käppar i hjulet för att fira runt årsskiftet. Nu ser det bättre ut och vi har planerat en fest till fredagen den 12 november. Vi kommer att äta och dricka gott och vad som händer mer får vi se. Ni som var med på 55-årsjubileet kommer att känna igen platsen då den var så bra att vi är där även denna gång.
Sätt en markering i almanackan redan nu. Mer information kommer i nästa JOK-blad på hemsidan och FB-sidan.

Idag var årets och höstens första fågelvandring med Bengt Sundberg, vi var 16 glada fågelskådare som sågs igen. En del nya deltagare. Sparvhök och en flock mindre korsnäbb vid Väsby gård var en bra början. Dagens vandring gick sedan mot södra Ravalen. Vi hoppades på dom lärkfalkar som setts där tidigare. Men vi fick nöja oss med att höra en av dom en kort stund, två sågs lite kort av någon i gruppen. Det fanns en hel del småfågel i lövskogen och ängen upp mot scoutstugan. Bl a entita, kungsfågel, grönsiskor och lövsångare. Sländor, paddor och grodor såg vi under turen. Tillbaka vid Väsby gård kom en havsörn svävande. Artgenomgång ute fiket vid gav 31 arter.

Trist repris, men regeringens beslut om att inte göra några ändringar i regelverket kring Coronaepidemin förrän tidigast 1 juni gör att vi i JOK måste ställa in alla resterande vandringsaktiviteter för resten av våren. Mycket tråkigt men vi får hoppas på hösten och det kommer ju en vår igen.
Det innebär inte att vi inte får skåda på egen hand så ut och skåda och njut av alla vårfåglar. Full fart nu!

Inga förändringar i reglerna kring Corona gör att även tisdagsvandringen den 11 maj ställs in. Vi får hoppas på ändringar till kommande vandringar.

Tisdagsvandingen 4 maj inställd pga Corona. Tisdagsvandringarna i maj vid Säbysjön skulle inledas den 4 maj men måste dessvärre ställas in pga Coronarestriktionerna. De regler som gäller nu gäller fram till den 17 maj vilket sannolikt gör att även den 11 maj måste ställas in. Vi återkommer om det. Det är upploppet nu med vaccinationerna i full gång så vi hoppas på att kunna sätta igång igen när restriktionerna tas bort.

Coronapandemin håller oss fortsatt i ett hårt grepp vilket påverkar vår verksamhet. Begränsningen till 8 personer för en sammankomst gör att vi inte kan genomföra sträckskådningsaktiviteten vid 30-meters som var planerad till den 11 april. Det påverkar även våra vandringar och kan därmed komma att påverka tisdagsvandringarna i maj. Om så blir fallet kommer information att läggas ut här och på JOK: s hemsidas anslagstavla. Vi får hålla tummarna för att vaccinationsprogrammet tar fart igen.

Hej! Jag har försökt skicka ett meddelande via kontakt-sidan men det har inte fungerat. Jag skriver min kandidatuppsats om Västra Järvafältets naturreservat och önskar komma i kontakt med någon från JOK. Finns det något annat sätt?

Varma hälsningar
Stina Skog

Bengt Sundberg hälsar:
“pandemin..den tredje vågen..nej tack.
Alltså ingen fågelvandring vid Väsby gård nu på söndag.”, 28 feb alltså

Det är dags att dra igång den digitala kursen om artportalen i JOK:s regi. Du som är intresserad av lära dig hur artportalen fungerar kan anmäla dig till anmalan@jokhemsida.se. På vår hemsida under Kurser ovan kan du läsa mer

Tyvärr tvingas vi ställa in Råstapromenaden med Hasse Ivarsson. det är som alla förstår Coronaepidemin som ställer till det för oss. Vi kommer igen med nya Råstaaktiviteter senare i vår om epidemin tillåter.
Ulf Svahn

Pandemin..? jodå den fortsätter..😖
Alltså ingen guidad tur vid Väsby Gård nästa söndag 31/1

I samband med senaste mejlutskicket till medlemmarna om digitalt årsmöte har konstaterats att ett antal mejladresser inte fungerar längre. Gamla comhemadresser är ett stort exempel. Om ni vet med er att ni har bytt mejladress är ni välkomna att anmäla detta till ordförande. Mejladress framgår av hemsidan under kontakt.

Mot bakgrund av Folkhälsomyndighetens senaste rekommendationer och att JOK:s stadgar säger att årsmötet ska hålls innan februari månads utgång har styrelsen beslutat att 2021 års årsmöte den 9 februari kommer att ske digitalt. Den plattform som har valts heter Teams. Den behöver inte laddas ned till dator, smartphone eller padda utan de som väljer att vara med på årsmötet kommer att via mejl få en länk som leder till mötet. Det är m.a.o. en förutsättning att man har anmält sin mejladress till styrelsen. Röstningsförfarandet kommer att ske omvänt d.v.s. att de som inte röstar enligt förslaget visar avvikande uppfattning genom att markera med en höjd hand. För att kunna administrera detta behöver de som har för avsikt att vara med anmäla sig via anmalan@jokhemsida.se senast den 1: a februari. Eftersom det finns kurser att anmäla sig till ska ni i rubriken på mejlet skriva in ordet ”Årsmöte” så att vi lätt kan urskilja er.
För styrelsen
Ulf Svahn
Ordförande

Bengt Sundbergs Fågelvandringen på Järvafältet imorgon söndag 29 november är inställd.

Vädret på dagens fågelvandring var grått men humöret på deltagarna var på topp 🙂 hela 41 fågelskådare trotsade vädret.
Vandringen gick mot säbysjön och vi såg 22 fågelarter. Några av arterna vi såg var duvhök, sparvhök, korp, storskrake, kungsfågel och ormvråk… Vi fick även några bonusarter råtta, rådjur och en häftig fluga 😉

På söndag, 4 oktober, är det dags för den andra av två sträckskådningsdagar vid 30-meterskärret på Norra Järvafältet. Aktiviteten startar vid 8:00 och pågår till 11:00, men det kommer att finnas folk på plats både före och efter.
Förra sträckskådningsdagen 20 september fick vi ihop 50 arter. Gissningsvis blir det färre antal arter nu, men det kanske blir fler stäckande fåglar. Kaffe och kanske en kaka bjöds hugade skådare på.
Coronaepidemin pågår fortfarande och därför gäller minst 1,5 meters avstånd mellan alla skådare och max 50 personer på plats samtidigt.
Hjärtligt välkomna

Med tanke på Coronaläget har styrelsen beslutat att innekvällen den 6 oktober genomförs digitalt. Anna Lyubotova kommer att visa sina fina bilder och prata kring dem via det digitala verktyget Teams. Fikat får ni ordna själva men en härlig bildupplevelse utlovas.
De som vill vara med ska skicka in sin mejladress till anmalan@jokhemsida.se och anmäla sig. Ett mejl med en anslutningslänk kommer att skickas ut och när det är dags för mötet kl. 19.00 den 6 oktober. Då är det bara att ansluta sig enligt instruktion.
Hjärtligt välkomna

Idag var höstens andra fågelvandring med Bengt. Dagen började med en dimmig morgon och övergick i sol innan vi kom tillbaka till fiket. Vi var 25 fågelskådare som såg 25 arter. Dagens vandring gick ner mot sjöängen, Barsellpasset och Älgkärrstippen. Vi fick bland annat se mindre hackspett, ormvråk, ca 10 kungsfågel, sädesärla och spillkråka.

På söndag är det dags för den första av två sträckskådningsdagar vid 30-meterskärret på Norra Järvafältet. Aktiviteten startar vid 8:00 och pågår till 11:00, men det kommer att finnas folk på plats både före och efter. JOK: s egen sträckskådningsexpert Mats ”Matte” Weiland kommer att vara på plats och hjälpa oss hitta och artbestämma.
Förra året hade vi flera blå kärrhökar och i år är det väldigt många stäpphökar i rörelse. Taigasångare börjar också dyka upp så vi hoppas på god skörd. Kaffe och kanske en kaka bjöds hugade skådare på.
Coronaepidemin pågår fortfarande och därför gäller minst 1,5 meters avstånd mellan alla skådare och max 50 personer på plats samtidigt.
Hjärtligt välkomna.
Ul f

NATURKAFÉET
I morgon, söndagen den 13 september, ansvarar JOK åter för Naturkaféet vid Väsby Gård. Det kommer att vara “CORONA-ANPASSAT” så långt det är möjligt: Utskänkningen sker vid den vanliga ingången, ni får sitta ute eller i värmestugan. Vid regn kan vi eventuellt ha två – tre bord inne i kaféet.
“Menyn” är den vanliga: Kaffe, te, choklad och saft, samt mackor och bullar.
Vi är övertygade om att detta kommer att fungera säkert och bra.
HJÄRTLIGT VÄLKOMNA!! / Yasmin, Per, Elisabeth och Karin

Det har förekommit risk för incidenter mellan cyklister och hästar vid Säby gård. För att minska risken för en olycka mellan häst och cykel när vi skådare besöker OBS-platsen vid den röda ladan vid Säby strandäng har vi blivit kontaktade av ridklubben vid Säby gård. Klubben ber oss som cyklar till OBS-platsen vid ladan att inte cykla in mellan stallarna utan cykla direkt till vänster vid caféet och det gamla stallet och cykla fram till norra gaveln på det nya stallet och därefter till höger ned till ladan och OBS-platsen. De ser gärna också att vi helst leder cyklarna ned den sista biten från gaveln ned till OBS-platsen. Vi vill alla undvika olyckor och detta är en liten eftergift för att minska riskerna för en olycka mellan häst och ryttare och cyklist och vi hoppas på ansvarsfullt beteende från alla inblandade.
För styrelsen
Ulf Svahn

Skådare behöver hjälp!! Var vid Översjön idag och hörde märkligt läte från ön i sjön. Det enda FÅGELLÄTE som jag kan koppla det till är Dvärgsumphöna, vilket vore en sensation. Skulle någon mer kunnig tänka sig att åka till Översjön nån kväll och lyssna? Hördes tydligt från östra sidan flera strofer sen tyst. ( kan förstås varit nåt helt annat än en fågel, men jag får inte ihop det ) Stort tack!

Myndigheternas inställning och beslut kring den fortsatta hanteringen av Coronaepidemin ger ingen anledning till ändring av den nuvarande situationen för våren.
De aktiviteter som fortfarande inte är beslutade är de två tisdagsvandringarna i maj 19 och 26 maj. Styrelsen har beslutat att ställa in även de två återstående tillfällena.
Signalerna från myndigheterna och regeringen är inte speciellt uppmuntrande just nu, men vi arbetar med ett bra höstprogram och hoppas på att vi ska kunna genomföra så mycket som möjligt av det. Höstprogrammet kommer att presenteras i samband med JOK-bladet nr 2 i slutet av juni.
Det är tråkiga beslut som vi trots allt tror har våra medlemmars stöd.
Vi får istället skåda på egen hand och vi som gör det konstaterar glädjande att det är mycket JOK:are ute i markerna. Bara vi håller på rekommendationerna så kan vi hålla verksamheten uppe även om det inte är i organiserad form.
För att ändå kunna göra någonting kul på egen hand eller tillsammans i familjen är nu den tidigare aviserade tipspromenaden via QR-kod klar och uppsatt. Promenaden är ett trevligt inslag och avbrott och utgår från 30-meterskärrets parkering och går fram till Väsby gård eller en kortare variant från Bögs gård upp till Väsby gård. En närmare beskrivning finns på anslagstavlan signerad Jorge Lintrup. En rolig aktivitet där man kan vinna fina priser
För Styrelsen
Ulf Svahn

I morgon öppnar vi TIPSPROMENADEN som ska ersätta våra uteblivna aktiviteter i helgen. De tjugo frågorna finns uppsatta längs två vägar och slutar på samma ställe, nämligen Naturkaféet i Väsby gård. Kaféet må vara stängt, men tipsrundan håller öppet dygnet runt ända fram till nationaldagen den 6 juni.

Det som är speciellt med denna tipsrunda, är att man bara kan se frågorna i sin mobiltelefon med hjälp av QR-koder. Man riktar mobilen på QR-koden och får frågan i mobilen. Går det inte automatiskt, kan man ladda ner gratis appar som fixar femman!

Den långa tipsrundan börjar vid anslagstavlan vid 30-meterskärret och går via Barsällpasset upp till Väsby gård. Den andra som är betydligt kortare, går från anslagstavlan vid Helenas kafé, vid Bögs gård, och bort till Väsby gård. Pass på att den svänger av vid snickeriet i Väsby och går den vägen!

Det blir fint väder i morgon, så vi hoppas att många kommer och promenerar! Några av oss funktionärer kommer att hjälpa er som inte får QR-koden att funka vid 30meters. Vi kommer också att dela ut lite information och JOK-blad till förbipasserande. Hjärtligt välkommen!

PS. Bilden föreställer kaffebrickorna man kan vinna genom att delta i tipspromenaden

Styrelsebeslut med anledning av Coronaepidemin
För alla som följer informationen kring Coronaepidemin står det klart att den inte är på väg att klinga av och att Folkhälsomyndighetens rekommendationer och regeringens beslut inskärper allvaret i situationen. Det påverkar naturligtvis även JOK och programmet för våren. Huruvida det kommer att påverka även hösten får vi återkomma till.
Styrelsen har sedan tidigare beslutat om exkursioner som ligger fast. Det innebär att Ölandsexkursionen är inställd.
Fågeltornskampen är inställd i sin helhet vilket gör att det inte blir någon aktivitet i Fågeltornet Olles torn den 9 maj.
De vandringar som kvarstår är tisdagsvandringarna i maj. De är till sin karaktär sådana att man går tillsammans och interagerar vilket gör att det inte kommer att gå att hålla avstånd utan att ta bort själva naturen av exkursionen. Det gör att styrelsen beslutat att i ett första läge ställa in de två första tillfällena och återkomma med beslut om de två sista tillfällena i maj. Detta gäller då också aktiviteten Fågelskådningens dag som ställs in i JOK: s regi.
Det är tråkiga beslut som vi trots allt tror har våra medlemmars stöd.
För att kunna göra någonting kul på egen hand eller tillsammans i familjen kommer en tipspromenad att organiseras i JOK: s regi. En promenad som kommer att utgå från 30-meterskärrets parkering och gå fram till Väsby gård eller en kortare variant från Bögs gård upp till Väsby gård. En rolig aktivitet där man kan vinna fina priser. Mer information om den kommer i samband med att den lanseras ca 9 maj.
För Styrelsen
Ulf Svahn
Ordförande

På lördag är det dags för vårens sträckskådningsdag på Järvafältet vid 30-meterskärret. Aktiviteten börjar vid 8:00 och kommer att pågå till 11:00, men det är naturligtvis fritt att komma tidigare och gå senare. JOK kommer att ha duktiga sträckskådare på plats bl.a. Mats Weiland.
Mot bakgrund av Coronaepidemin kommer särskilda regler gälla för aktiviteten. För det första ska man bara komma om man känner sig helt frisk. Då sammankomster över 50 personer inte är tillåtna kommer eventuella tillkommande personer över 50 st vid samma tidpunkt att ombedas återkomma vid en senare tidpunkt då några närvarande har lämnat. Inget delande av kikare eller tuber kommer att organiseras av JOK och rekommenderas inte heller att andra gör. Avståndet mellan personer på plats kommer att vara minst två meter. Styrelsen har bekräftat med lokalpolisen att arrangemanget kan genomföras med dessa åtgärder.
Inom styrelsen är vi glada över att vi trots omständigheterna kan genomföra en vad vi hoppas fin sträckskådningsaktivitet och hoppas på fint väder, stor uppslutning av såväl skådare som fåglar.
Ulf Svahn
För styrelsen
/Åke

Nu på tisdag den 3 mars kl. 19.00 kommer JOK: s ordförande emeritus och författare till boken om Färnebofjäderns nationalpark Stig Holmstedt till JOK: s innekväll i Naturskolans lokaler vid Väsby gård. Stig kommer att prata om Färnebofjäderns nationalpark och sin nya bok. Den rikt illustrerade boken kommer dessutom att finnas till försäljning. Ta chansen nu att få en ordentlig introduktion till detta unika område som dessutom har en lång tradition med JOK. Efter föredraget kommer det att bli kaffe med dopp som vanligt.
Hjärtligt välkomna!
Ulf Svahn

Hjärtligt Välkomna till Naturkaféet!
Söndag 16 februari ansvarar JOK för Naturkaféet vid Väsby Gård.
Vi som fixar fikat denna gång är Elisabeth, Gunnar S och Kerstin N
Vi öppnar 10:45 (c:a) och stänger 15.
Hjärtligt välkomna!

Välkomna till Naturkaféet!
Söndag 9 februari ansvarar JOK för Naturkaféet vid Väsby Gård.
Vi som fixar fikat denna gång är Tina, Rigmor, Orvar och Karin.
Vi öppnar 10:45 (c:a) och stänger 15.
Hjärtligt välkomna!

I morgon söndag 2 februari kl 10.00 blir det vandring runt Råstasjön med Hasse Ivarsson. Det är inte vinter men Hasse lurar ut godbitarna ändå.
Samling vid den stora parkeringsplatsen i närheten av tennishallen, dvs nordvästra hörnet av Råstasjön, i korsningen av Råsta strandväg och Sjövägen.
Ingen föranmälning och ingen kostnad.
Välkomna
Ulf Svahn

Ingrid Stenman
Söndagsvandring 26 januari
Årets första söndagsvandring med Bengt Sundberg kring Väsby gård började storstilat med Domherrar gulsparv entita sparvhök redan inpå knuten vid naturskolan. Därefter hade vi som var ett 35 tal skådare redan på nedvägen till sjöängen en överflygande havsörn. Väl där spanade vi in tallbit högt upp i trädtopparna. ett 25 tal arter fick vi ihop när vi dessutom varit en tur till Båtsmanstorp. därefter gemensamt fika och artgenomgång

Årsmötet genomförs tisdagen den 11 februari kl 19:00 i Naturskolans lokaler vid Väsby gård. De som har anmält sin mejladress till medlemsregistret kommet att få ut agendan och verksamhetsberättelsen i två separata mejl med agendan utskickad idag 16 januari, och verksamhetsberättelsen utskickad den 4 februari. Ett mindre antal verksamhetsberättelser kommer att finns på plats på årsmötet.
Efter förhandlingarna blir det sedvanlig årskavalkad med fika och semla.
Välkomna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *